2014. október 19., vasárnap

Fenyő-levendula szappan

A fenyő illóolajról:

A fenyő illóolaj gyakori alkotórészei a különféle légúti megbetegedések (pl. hörghurut, homlok- és arcüreggyulladás) kezelésére ajánlott orr- és légzéskönnyítő mellkasi kenőcsöknek, inhaláló szereknek, valamint a különböző eredetű izom- és idegfájdalmak esetén. Alkalmazható reumánál és húgyúti fertőzésnél. Érdemes élni vele epehólyag-gyulladásban, gyomor- és bélfájdalomban, vesekő és angolkór esetén. Élénkíti a mellékvese működését, így segít potenciazavaroknál. Reumás panaszok, köszvény és lábizzadás esetén fürdőben használjuk. Fáradtság, másnaposság ellen masszázsolajként kiváló. Az erdeifenyő illóolaj nem toxikus, nem irritáló, nem érzékenyítő és nem fototoxikus.

Figyelem! Mivel növeli a vérnyomást, a magas vérnyomásban szenvedők számára nem ajánlott!
Ezt a szappant a Diólevél macerátumos szappan receptje alapján készítettem. Viszont ezeket az olajokat nem macerátumból használtam, tehát nincs benne diólevél macerátum, csak az érintetlen olaj.




212 g napraforgó olaj,
212 g repce olaj,
276 g pálma,
250 g kókusz,
50 g ricinus olaj,
50 g sheavaj,
146 g NaOH,
399 g desztillált víz.
Illat: Fenyő illóolaj, levendula illóolaj, zabliszt az illatok fixálásához.
Színezéshez: 1 teáskanál (nagyon szűken vett) őrölt pirospaprika a szappan 1/3-ba,
 és másik 1/3 részbe 1 evőkanál (szintén nagyon szűken mérve) kakaópor, ami ízesítetlen és nem instant kakaópor. 

Ahhoz, hogy a "színezőporok" jól el tudjanak keveredni, előzőleg az olajokból egy kis mennyiséggel el kell keverni. Majd a trace állapotnál hozzákeverni a szappanhoz.


Ugrás a Főoldalra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése