2013. december 25., szerda

Citromfüves szappan

A citromfű
A citromra emlékeztető illatú levelében sok az illóolaj. A citromfű tartalmaz még cserzőanyagot (rozmarinsav), fahéjsavszármazékokat, triterpéneket (kávé-, urzol-, oleánolsav). Rossz közérzet esetén, gyomor- és bélpanaszoknál, epe- vagy májbántalmaknál, szívpanaszoknál, menstruáció alatt, és megfázásnál is segít a citromfű.

Altatónak sem utolsó
Idegesség, álmatlanság ellen is jó. Kedveltsége miatt a citromfüvet 1988-ban az év gyógynövényének választották. A citromfű illóolaja baktérium-, vírus-, sőt gombaölő hatású. A gyógyászatban ízjavítónak, étvágygerjesztőnek és enyhe nyugtatónak alkalmazzák. Kellemes illata miatt számos teakeverék alkotórésze, ezenkívül reuma elleni bedörzsölőszerekben is szerepel.

Elsősorban idegerősítő és nyugtató hatása ismert. Vízhajtásra reggel éhgyomorra egy csészével igyunk. Antibakteriális, fertőtlenítő tulajdonsága miatt az ókorban csípésekre, harapásokra külsőleg alkalmazták.

A nátha egyik ellenszere
Megfázás, influenza esetén izzasztásra használható. Emésztésjavításra étkezés előtt fogyasszanak belőle egy csészényit. Ha alvási problémákra isszuk, este lefekvés előtt tanácsos egy langyos csésze teát elkortyolgatni. Szívidegeinket, agyunkat, idegrenszerünket is erősíti, valóban igaz tehát, hogy meghosszabbítja életünket!

Levelei éteri olajat, színező- és cserzőanyagot tartalmaznak. Ezek nyugtató és anti-bakteriális hatásúak, továbbá serkentik az emésztést. Ezért a citromfüvet főként ideges nyugtalanságra, alvászavarra, illetve gyomorpanaszokra javasolják.

Megnyugtatja a testet és a lelket
A citromfű tea és citromfű fürdő kombinációja segít a nyugodt lelkiállapot elérésében. A fürdőhöz: oldj fel 100 gramm citromfüvet egy liter forró vízben. 10 perc után szűrd le és keverd langyos kádvízbe.

A szappanba csalánlevél macerátumos repce és napraforgó olajat tettem, és a folyadékot citromfű és csalántea adta, amit egy nagy korsóban készítettem. 
Amikor a korsó hím tulajdonosa meglátta, hogy gyógynövényes tea van a sörös korsójában, jelentőségteljesen rám nézett: micsoda ördög elleni vétek, a sörös korsóban gyógynövény teát készíteni! De élve megúsztam!

Repceolaj: fokozza a bőr káros környezeti hatásokkal és oxidatív stresszel szemben tanúsított ellenállását. Gazdag esszenciális ,- és alfa-linolénsav tartalma magas. Fokozza a bőr nedvességmegtartó képességét.

A napraforgó olaj magas vitamin (E, B, C) és ásványi anyag (szelén, vas, cink, foszfor) tartalmú hidegen sajtolt napraforgó olaj kiváló hidratáló, segít megőrizni a bőr nedvesség tartalmát, megakadályozza a bőr kiszáradását. Magas E-vitamin tartalma miatt kiváló antioxidáns, így a szabadgyökök elleni védelemben kiemelkedő hatással bír.

Kókuszvaj : gyorsan felszívódik, hidratálja a bőrt és jelentősen lassítja kiszáradását, antibakteriális hatású, optimális működésre serkenti a bőrt, biztosítja a habzást és keményíti a szappant.

A pálmaolaj jelentősebb mennyiségben tartalmaz E-vitamint.

Ricinusolaj: Alkalmas ízületi gyulladás ellen,illetve bőrpuhítóként is kiváló (belsőleg hashajtóként is szokták alkalmazni.) Megszünteti a bőr szárazságát, szabályozza a faggyúmirigy-működést. Hidratálja a bőrt, jó habzást ad a szappannak.

A kakukkfű illóolaj erős antimikrobiális, szagtalanító, bőrvörösítő, gyulladáscsökkentő, általános erősítő, köhögéscsillapító és a hörgők görcsét oldó hatású. A kakukkfűolaj alkalmazásának főbb területei: különböző eredetű légúti-, bőr- és húgyúti fertőzések; köhögéssel járó krónikus légzőszervi bántalmak, szájüregi gyulladások, emésztőrendszeri panaszok, valamint a mozgásszervek gyulladással és fájdalommal járó megbetegedései. Különböző bőrbetegségeknél, a bőr fertőtlenítésére, sebekre használható. A bőr gombás vagy bakteriális eredetű fertőzéseinek kezelésére kivonatok, ecsetelők vagy kenőcsök formájában használhatók. Reumás és más eredetű, fájdalommal járó megbetegedések esetén bedörzsölőszerek, masszázs- és fürdőolajok, illetve krémek értékes hatóanyagaként kerül felhasználásra. A kerti kakukkfű illóolaja nem toxikus, a bőrt közepes mértékben irritálja (főként a nyálkahártyát irritáló tulajdonsága van), ugyanakkor fényérzékenyítő és fototoxikus hatása nincs.
Figyelem! Tilos az alkalmazása terhesség idején és epilepsziásoknál.

Citromfű: nyugtató, megszünteti az ideges eredetű fejfájást. Oldja a gyomor és bélgörcsöket. Drogjának a középkor svájci vegyészorvosa, Paracelsus asszonyifjító hatást tulajdonított.

Teafa illóolaj pattanásokra, pszoriázis kezelésére, bőrfertőzések esetén, ekcémára, rovarcsípés, viszketés esetén, égési, vágott sérülésekre, felhólyagzásra, napozás utáni leégésre, lábgombásodásra. Gombafertőzés esetén (Candida albicans is) esetén ugyancsak hasznos. Csíraölő hatású. Elősegíti a sebgyógyulást, izzaszt.

Csalán levél tea Vértisztító hatásának köszönhetően enyhítheti az allergiás tüneteket, így az ekcémát, szénanáthát, asztmát és a csalánkiütést. Eltünteti a tinédzserek pattanásait, és egyes bőrbetegségek esetén is hatásos (pl. övsömör, ekcéma). Természetes vízhajtóként könnyíthet a premenstruációs tüneteken, mivel csökkenti a szervezet folyadék-visszatartását.
Leveleiben találunk vitaminokat (béta-karotint, C-, B-, és K-vitamint), flavanoidokat, klorofillt, vasat, kalciumot és káliumot.
A szépségápolásban is komoly szerep jut a csalánnak. Összehúzó hatású fiatal levelei arcgőzöléshez használatosak, míg a belőlük készült krém alapos bőrtisztító, a zsíros bőrre pedig különösen jó hatással van. Levelei összeturmixolva üdévé teszik a leheletet. A csalán természetes hatóanyagai serkentik a fejbőr vérellátását, így erősítik a hajhagymákat. Főzetének rendszeres használatával gyorsabban nő a haj, és egészséges, szép fényű lesz.


Ugrás a Főoldalra 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése