2013. november 16., szombat

Csipkebogyó szappan

Ősszel, még a korai fagyokat jóval megelőzve szedtünk a kertből csipkebogyót. Megmostam, ledaráltam, és kiszárítottam. Azóta hozzá sem nyúltam, ezért most végre készítettem belőle egy jó erős teát a szappan színezéséhez. Ennyire nem is gondoltam, hogy sötétbarnára színezi a szappant. Máskor is fogok még vele próbálkozni, hogy kitapasztaljam, a szép vörös színt hogyan lehetne elérni a csipkebogyó teával.

A csipkebogyó csökkenti a hegesedés utáni nyomokat, jó a nap perzselte bőrre, lágyítja a bőrszöveteket, jót tesz a nátha miatt érzékennyé vált orrkörnyéknek is. Eltünteti az apró ráncokat, a sejtek önmegújító képességének támogatásával késlelteti a bőr öregedését. Csökkenti a hajszálerek sérülékenységét.
A csipkebogyóban különleges arányban vannak a karotinoidok, flavonoidok, vitaminok, szénhidrátok, szerves savak, pektinek és ásványi sók.

Repceolaj: Külsőleg nyugtató hatású a bőrre védi a bőrt a káros környezeti hatásokkal szemben, belsőleg gazdag E-vitaminban, így lassítja a bőr öregedését, ráncosodását, erősíti a bőr nedvességmegtartó képességét

A napraforgó olaj magas vitamin (E, B, C) és ásványi anyag (szelén, vas, cink, foszfor) tartalmú hidegen sajtolt napraforgó olaj kiváló hidratáló, segít megőrizni a bőr nedvesség tartalmát, megakadályozza a bőr kiszáradását. Magas E-vitamin tartalma miatt kiváló antioxidáns, így a szabadgyökök elleni védelemben kiemelkedő hatással bír.

A pálmaolaj jelentősebb mennyiségben tartalmaz E-vitamint.

Kókuszvaj tulajdonságai: nagyon tápláló, jól védi a bőrt a kiszáradás ellen, gyorsan felszívódik a bőrbe, antibakteriális hatású, megakadályozza kisebb sérülések, vágások, pattanások elfertőződését, beállítja a fejbőr optimális működését, megszünteti a korpaképződést, egészségessé és csillogóvá varázsolja a hajat.

A ricinusolaj magas olajsav tartalma miatt gyulladás gátló, bőrnedvesítő hatású. Serkenti a kollagén termelődését. Kisebb sebek, akne és napégés ellen is hatásos.

A shea vaj magas koncentrációban tartalmaz A, E, F vitamint, továbbá növényi antioxidánsokat. Segítenek a káros szabadgyökök eltávolításában, növelik a bőr mikrokeringését, fokozva a bőr vérellátását. A vaj értékes tulajdonságait régóta alkalmazzák különböző bőrbetegségek ( pl. allergia, psoriasis, ekcéma ), bőrirritáció és bőrsérülés esetén ( pl. napégés, karcolás, heg, stria ). Tulajdonságai: sebgyógyulást serkentő, véd a káros UV sugárzástól, hosszasan megtartja a barnaságot, nyugtatja az irritált bőrt, gyulladáscsökkentő, mélyen hidratál, táplál, bőrregeneráló, a szövetek rugalmasságát helyreállítja.

A csipkerózsa termése erősítő és összehúzó hatású, a terméshúsban található olaj lágyító és bőrkondicionáló anyag. A csipkebogyó értékes hatóanyagainak köszönhetően eredményesen alkalmazható érzékeny, szeboreás, rozáceás, aknés, irritált bőr ápolására, kezelésére.

Levendula illóolaj - A levendulaolaj a teafa mellett az egyetlen illóolaj, amely óvatosan, mértékkel közvetlenül a bőrre is kenhető. Kisbabáknál, gyerekeknél is biztonságosan használható. Hatásai: vérnyomáscsökkentő, migrénes fejgörcsök ellen, álmatlanság ellen, menstruációs zavarok ellen, bármilyen seb kezelésére, rovarcsípések ellen, ill. a gyulladás és viszketés csökkentésére. Nyugtató, belső feszültségek oldására, elalvási zavaroknál, migrén, fejfájásnál bedörzsölőként a homlokra és a halántékra, enyhíti az izomfájdalmakat, izomgörcsöket, fertőtlenítő hatású: fertőző betegségeknél, hámosító: gyulladt, gennyes, fekélyes, elfertőződött sebek kezelésére, égési sérülések, vágások gyógyítására, pattanásokra, lábgombásodásnál, erősíti az idegrendszert, lecsillapítja az elmét, visszaállítva ezzel a lelki egyensúlyt. Jó légúti megbetegedéseknél: asztma, szamárköhögés, torokgyulladás, hörghurut, dohányzás miatti köhögés. Szívbetegségben is érdemes kipróbálni. Jó bármilyen seb kezelésére, főleg ha nehezen gyógyuló, gyulladt vagy gennyes, fekélyes sebről van szó. Alkalmazható ekcémánál, gombás fertőzésekre, fehér folyásra.

A csipkebogyós szappanra rátét mintákat tettem, ettől olyan sütisek lettek a szappanok, igazi egyedi ajándéknak valók. A fotón az látható, hogy a tupperware bonbonos formától nem akarnak elválni a szappankák, még függőleges tartásban sem. Bizonyítva, hogy nem trükk felvétel, mellé tettem egy vizes poharat.

Ugrás a Főoldalra 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése