2014. március 7., péntek

Fahéjas citromfüves szappan

Dupla, vagy tripla szappan.
A sötét része őrölt fahéjjal van színezve és illatosítva, a vörös rész piros paprikával és citromfű illóval. Nagyon szépen mutat benne az oliva szappan forgácsa.

A forgácsolt szappant tartalmazó szappanokat azért kedvelem, mert ami az egyik szappanból kimaradt összetevő, így még a másikba belekerülhet. Vagyis, a szappanjaimat 6 összetevőből készítem, mert a neten található szappanrecept számoló ennyi összetevővel tud számolni.

Legtöbbször benne van a kókusz, amely a habzás miatt nagyon jó, és a pálma, ami a szappan keménysége miatt szükséges. Mindannyian szeretjük a habzást, mert ebből érezzük leginkább, hogy nemcsak kavicsként fogdossuk, forgatjuk a szappant a kezünkben, hanem tényleg szappanozunk. A keménység pedig azért szükséges, mert a házi készítésű szappanok jobban kopnak, olvadnak, mint a gyáriak, mivel semmilyen mesterséges keményítő szer nincs bennük.

A kókuszolaj és a pálmaolaj után már csak 4 olajjal tudok variálni. De a forgácsban akár másik 4 olajjal is dolgoz(hat)tam. Így egy forgácsos szappanban akár 6+4 olaj is jelen lehet (max 12 is, ha nem kókusz és pálma lenne a forgácsban, hanem valami más).

És hogy miért is jó, ha minél több olajból áll az összetétel? Mert mindegyik különféle tulajdonsággal ruházza fel a szappant. “Egységben az erő”: egy gazdag és nagyszerű tulajdonságokkal felvértezett szappan “ereje” az egymással jól kombinált zsírokban rejlik.

Fahéj illóolaj: hozzájárul a jó hangulat teremtéséhez. Gátolja a kórokozó baktériumok fejlődését. Javítja a vérellátást, összehúzó hatású. Segít rendszertelen menstruáció és potenciazavarok esetén. Elűzi a gondokat, javítja a közérzetet, kellemes gondolatokat ébreszt. Bedörzsölve segít megszabadulni a bőr élősködőitől, jó még rovarcsípésnél. Reumás panaszokat csillapíthatunk olyan masszázsolajjal, amely fahéjolajat is tartalmaz. Terheseknél és 5 éves  kor alatt ellenjavallt.

Citromfű: ellazító, nyugtató hatású fürdőhöz. Fejfájás megelőzéséhez. Oldja a gyomor és bélgörcsöket. Drogjának a középkor svájci vegyészorvosa, Paracelsus asszonyifjító hatást tulajdonított.
Szíverősítő és vérnyomáscsökkentő, nyugtató, egyben erősítő hatású. Izzaszt, és baktériumellenes hatású.
Migrén és reuma esetén bedörzsölő szerként alkalmazhatjuk. Rovarcsípésekre és más bőrproblémákra kenhető. Terheseknél ellenjavallt.

Oliva olaj: hidratál, sejtépítő, bőrfeszesítő-, fiatalító- megújító hatású, lágyítja és fiatalítja a bőrt.
Repceolaj: Külsőleg nyugtató hatású a bőrre védi a bőrt a káros környezeti hatásokkal szemben, belsőleg gazdag E-vitaminban, így lassítja a bőr öregedését, ráncosodását, erősíti a bőr nedvességmegtartó képességét

A napraforgó olaj magas vitamin (E, B, C) és ásványi anyag (szelén, vas, cink, foszfor) tartalmú hidegen sajtolt napraforgó olaj kiváló hidratáló, segít megőrizni a bőr nedvesség tartalmát, megakadályozza a bőr kiszáradását. Magas E-vitamin tartalma miatt kiváló antioxidáns, így a szabadgyökök elleni védelemben kiemelkedő hatással bír.

A pálmaolaj jelentősebb mennyiségben tartalmaz E-vitamint.

Kókuszvaj tulajdonságai: nagyon tápláló, jól védi a bőrt a kiszáradás ellen, gyorsan felszívódik a bőrbe, antibakteriális hatású, megakadályozza kisebb sérülések, vágások, pattanások elfertőződését, beállítja a fejbőr optimális működését, megszünteti a korpaképződést, egészségessé és csillogóvá varázsolja a hajat.

A ricinusolaj magas olajsav tartalma miatt gyulladás gátló, bőrnedvesítő hatású. Serkenti a kollagén termelődését. Kisebb sebek, akne és napégés ellen is hatásos.

A shea vaj magas koncentrációban tartalmaz A, E, F vitamint, továbbá növényi antioxidánsokat. Segítenek a káros szabadgyökök eltávolításában, növelik a bőr mikrokeringését, fokozva a bőr vérellátását. A vaj értékes tulajdonságait régóta alkalmazzák különböző bőrbetegségek ( pl. allergia, psoriasis, ekcéma ), bőrirritáció és bőrsérülés esetén ( pl. napégés, karcolás, heg, stria ). Tulajdonságai: sebgyógyulást serkentő, véd a káros UV sugárzástól, hosszasan megtartja a barnaságot, nyugtatja az irritált bőrt, gyulladáscsökkentő, mélyen hidratál, táplál, bőrregeneráló, a szövetek rugalmasságát helyreállítja.

Ugrás a Főoldalra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése