2013. december 7., szombat

Bergamott szappan

Gombaölő
Ha erre a szóra gondolok, akkor mindig eszembe jut gyermekkorom kedvenc kártyajátéka a Törpe kártya játék, amelyben sok gomba és növény volt.
Imádtam csak úgy nézegetni is a kártyákat. Főképpen a törpéseket szerettem.

Most elképzelek egy kis törpikét, amely lovagként, csigaháton és csiga gyorsasággal, kivont karddal nekitámad a gombának :) .

Az igazi gombaölő, a szappanban, most a teafa illóolaj, amelynek az illatát nagyon sokan nem kedvelik, ezért öltöztettem be a szappant bergamott illóolajjal elsődlegesen, és másodlagos illat a teafa. 

Adtam még hozzá levendula illóolajat, mert azt olvastam, hogy a bergamott jól társítható a levendulával.

Férfias bergamott illat, teafa gombaölő hatás és levendula kényeztetés. 

Elmaradhatatlan a diólevél főzet, amely az egyik legjobb bőrgyógyító tulajdonságokkal bír. 

bergamott illóolaj könnyű, citromos, friss illat. A következő panaszok enyhítésére alkalmas: pattanás, bőrproblémák, herpesz, feszültség, depresszió, stressz, láz, húgyhólyaggyulladás, étvágytalanság. Tulajdonságai: csíraölő, élénkítő, vírusölő, fájdalomcsillapító, görcsoldó, frissítő.

Származási helye Elefántcsontpart, Olaszország, Marokkó, Új-Guinea. A még éretlen, vagy érett gyümölcs héját használják fel préseléssel.

Teafa illóolaj pattanásokra, pszoriázis kezelésére, bőrfertőzések esetén, ekcémára, rovarcsípés, viszketés esetén, égési, vágott sérülésekre, felhólyagzásra, napozás utáni leégésre, lábgombásodásra. Gombafertőzés esetén (Candida albicans is) esetén ugyancsak hasznos. Csíraölő hatású. Elősegíti a sebgyógyulást, izzaszt.

Levendula illóolaj - A levendulaolaj a teafa mellett az egyetlen illóolaj, amely óvatosan, mértékkel közvetlenül a bőrre is kenhető. Kisbabáknál, gyerekeknél is biztonságosan használható. Hatásai: vérnyomáscsökkentő, migrénes fejgörcsök ellen, álmatlanság ellen, menstruációs zavarok ellen, bármilyen seb kezelésére, rovarcsípések ellen, ill. a gyulladás és viszketés csökkentésére. Nyugtató, belső feszültségek oldására, elalvási zavaroknál, migrén, fejfájásnál bedörzsölőként a homlokra és a halántékra, enyhíti az izomfájdalmakat, izomgörcsöket, fertőtlenítő hatású: fertőző betegségeknél, hámosító: gyulladt, gennyes, fekélyes, elfertőződött sebek kezelésére, égési sérülések, vágások gyógyítására, pattanásokra, lábgombásodásnál, erősíti az idegrendszert, lecsillapítja az elmét, visszaállítva ezzel a lelki egyensúlyt. Jó légúti megbetegedéseknél: asztma, szamárköhögés, torokgyulladás, hörghurut, dohányzás miatti köhögés. Szívbetegségben is érdemes kipróbálni. Jó bármilyen seb kezelésére, főleg ha nehezen gyógyuló, gyulladt vagy gennyes, fekélyes sebről van szó. Alkalmazható ekcémánál, gombás fertőzésekre, fehér folyásra.


Repceolaj: Külsőleg nyugtató hatású a bőrre védi a bőrt a káros környezeti hatásokkal szemben, belsőleg gazdag E-vitaminban, így lassítja a bőr öregedését, ráncosodását, erősíti a bőr nedvességmegtartó képességét

A napraforgó olaj magas vitamin (E, B, C) és ásványi anyag (szelén, vas, cink, foszfor) tartalmú hidegen sajtolt napraforgó olaj kiváló hidratáló, segít megőrizni a bőr nedvesség tartalmát, megakadályozza a bőr kiszáradását. Magas E-vitamin tartalma miatt kiváló antioxidáns, így a szabadgyökök elleni védelemben kiemelkedő hatással bír.

A pálmaolaj jelentősebb mennyiségben tartalmaz E-vitamint.

Kókuszvaj tulajdonságai: nagyon tápláló, jól védi a bőrt a kiszáradás ellen, gyorsan felszívódik a bőrbe, antibakteriális hatású, megakadályozza kisebb sérülések, vágások, pattanások elfertőződését, beállítja a fejbőr optimális működését, megszünteti a korpaképződést, egészségessé és csillogóvá varázsolja a hajat.

A ricinusolaj magas olajsav tartalma miatt gyulladás gátló, bőrnedvesítő hatású. Serkenti a kollagén termelődését. Kisebb sebek, akne és napégés ellen is hatásos.

A shea vaj magas koncentrációban tartalmaz A, E, F vitamint, továbbá növényi antioxidánsokat. Segítenek a káros szabadgyökök eltávolításában, növelik a bőr mikrokeringését, fokozva a bőr vérellátását. A vaj értékes tulajdonságait régóta alkalmazzák különböző bőrbetegségek ( pl. allergia, psoriasis, ekcéma ), bőrirritáció és bőrsérülés esetén ( pl. napégés, karcolás, heg, stria ). Tulajdonságai: sebgyógyulást serkentő, véd a káros UV sugárzástól, hosszasan megtartja a barnaságot, nyugtatja az irritált bőrt, gyulladáscsökkentő, mélyen hidratál, táplál, bőrregeneráló, a szövetek rugalmasságát helyreállítja.

Diólevél főzet: Bőrkiütésekre, pikkelysömörre és a sömörre a diólevél főzetét használják, külsőleg. Bőrbetegségekben, pattanások, kelések, fekélyek, ekcéma esetén lemosásra, borogatására alkalmazzák, aranyér ellen pedig a növényből készített ülőfürdő javallott.



Ugrás a Főoldalra 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése