2014. szeptember 28., vasárnap

Mentás rozmaringos szappan


Ez a mentás rozmaringos szappan annyira erőteljesen mentás, hogy a stupid kis reklám jut először eszembe, amely azt mondja, hogy "az orrodat is tisztíccsa!"

Vagy tüdőszappannak is nevezhetném, de ettől rondább szappannevet már ki sem találhatok, ennek az egyébként nagyon édes, egyik oldalán cirkalmasan díszített szappankának.
Légúti szappan jobban hangzik.
De maradok a beszédes, az illóolajoktól kapott névnél.

Karácsonyra készül. Biztos az illata is kitart addig.

Asztma, migrén, meghűléses betegségek, krónikus bronchitis, szédülés - ezek a közös meghatározások a Borsmenta és a Levendula illóolaj használatánál vannak leírva. A Rozmaring illóolajnál a könyvem  így fogalmaz, és a közös pont az előbbi két illóolajjal: Minden fajta légúti megbetegedés ellen.

borsosmentaolaj fertőtlenítő, viszketést csillapító, bőrtisztító hatású A borsosmentaolaj hűsítő, helyi érzéstelenítő hatását mozgásszervi bántalmak és sportsérülések kezelésénél hasznosítják, részben masszázs- és fürdőolajok, részben terápiás céllal ajánlott készítmények (gélek, krémek, kenőcsök, tapaszok) alkotórészeként. Hasonló célra használják az olaj fő alkotórészét, a mentolt is.
Az olaj hűsítő, értágító és fájdalomcsillapító hatását a migrén kezelésében szintén hasznosítják különböző koncentrációjú bedörzsölőszerek alkotórészeként, önmagában vagy más illóolajokkal társítva.
Mindezek mellett különböző bőrápoló készítmények (pl. viszketést csillapító szerek) alkotórészeként, ill. rovarcsípések következtében kialakuló gyulladások kezelésére alkalmas.

Rozmaring illóolaj hatása antibakteriális, gyulladáscsökkentő, izomlazító: krónikus ízületi gyulladásoknál izom- és idegfájdalmak ellen, reumás panaszokra. Serkenti a nyirokkeringést, élénkíti a vérkeringést, alacsony vérnyomás esetén aromafürdőben, hajhullásnál, korpásodás ellen a hajöblítővízbe csepegtetve, megnyugtatja az égett bőrt, szédülésnél párologtatva, idegerősítő, stimuláló, a klimaxszal járó idegrendszeri panaszok csökkentésére, depresszió ellen, csökkenti a fejfájást, segíti a koncentrálást és általában az agyműködést.
Ellenjavallat: Kámfor tartalma miatt kerülendő a várandósság alatt és epilepsziás betegeknél. ill. magas vérnyomás esetén.

Levendula illóolaj - A levendulaolaj a teafa mellett az egyetlen illóolaj, amely óvatosan, mértékkel közvetlenül a bőrre is kenhető. Kisbabáknál, gyerekeknél is biztonságosan használható. Hatásai: vérnyomáscsökkentő, migrénes fejgörcsök ellen, álmatlanság ellen, menstruációs zavarok ellen, bármilyen seb kezelésére, rovarcsípések ellen, ill. a gyulladás és viszketés csökkentésére. Nyugtató, belső feszültségek oldására, elalvási zavaroknál, migrén, fejfájásnál bedörzsölőként a homlokra és a halántékra, enyhíti az izomfájdalmakat, izomgörcsöket, fertőtlenítő hatású: fertőző betegségeknél, hámosító: gyulladt, gennyes, fekélyes, elfertőződött sebek kezelésére, égési sérülések, vágások gyógyítására, pattanásokra, lábgombásodásnál, erősíti az idegrendszert, lecsillapítja az elmét, visszaállítva ezzel a lelki egyensúlyt. Jó légúti megbetegedéseknél: asztma, szamárköhögés, torokgyulladás, hörghurut, dohányzás miatti köhögés. Szívbetegségben is érdemes kipróbálni. Jó bármilyen seb kezelésére, főleg ha nehezen gyógyuló, gyulladt vagy gennyes, fekélyes sebről van szó. Alkalmazható ekcémánál, gombás fertőzésekre, fehér folyásra.

Az oliva olaj telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Tulajdonságai: bőrpuhító olaj, táplálja a bőrt nyugtató hatású, jó az irritált bőrre, érzékeny bőrűeknek kiváló.

A napraforgó olaj magas vitamin (E, B, C) és ásványi anyag (szelén, vas, cink, foszfor) tartalmú hidegen sajtolt napraforgó olaj kiváló hidratáló, segít megőrizni a bőr nedvesség tartalmát, megakadályozza a bőr kiszáradását. Magas E-vitamin tartalma miatt kiváló antioxidáns, így a szabadgyökök elleni védelemben kiemelkedő hatással bír.  

Shea vaj: összetétele sokban hasonlít az emberi bőrt védő természetes emulzió összetételére, vitamintartalma nagyon jó bőrápolóvá teszi, ekcémás bőr tüneteit csökkenti. Szappanokban kemény állagot biztosít és gyorsan felszívódik, hosszantartó hidratáló hatású.

Kókuszvaj : gyorsan felszívódik, hidratálja a bőrt és jelentősen lassítja kiszáradását, antibakteriális hatású, optimális működésre serkenti a bőrt, biztosítja a habzást és keményíti a szappant.



Ugrás a Főoldalra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése