2013. augusztus 10., szombat

Rózsa radírozós szappan

 Újra nekiláttam a rózsa szappannak, mert egyrészt volt még rózsa macerátumos olajom, másrészt az első rózsa szappanom nagyon sokára érik meg a napraforgó olaj mennyisége miatt. Ebből a szappan mennyiségből nem vettem ki kis adagot az illatosítás előtt néhány illatmentes, terheseknek való apró szappannak. Mikorra ez megérik, addigra az állapotos kismamáink is megszülnek. Az ő kívánságuknak teszek eleget akkor, amikor mákot teszek a szappanba a radírozás kedvéért.

Lukrécia oldalán Magi olyan szépen írja le a mák hatását, hogy beidézem az írását:
A szappan “lényege” az egész mákszemekSmile A szappannal, szelíd masszázst alkalmazhatunk a testünkön. A egész mákszemek, mint apró görgők végig “morzsolgatják” a felhámot, de bizony a mélyebb rétegekre is hatással vannak. A “szappankezelés” után, felébred a bőr, az elhalt sejtek lemorzsolódnak, az épek fellélegeznek, megélénkül a bőr vérkeringése, kissé kipirul, felmelegedik. Aktiválódik a nyirokrendszer működése. Felgyorsul a bőr rétegeiben felhalmozódott méreganyagok/salakanyagok kiválasztódása. Csökken a szövetekben felhalmozódott folyadék mennyisége. Javul a sejt-anyagcsere folyamat. Idővel mérsékelheti a narancsbőr tünetegyüttesét. Általánosan javul a közérzetünk.

Ha már rózsa szappan, akkor szerettem volna valami kedves, kellemes színt adni a szappannak. Én ezt most Rooibos teával próbáltam színesíteni. Ebben a teában oldottam fel a lúgot, és a mákkal együtt is kevertem bele a teafűből.

Olívaolaj: hidratál, sejtépítő, bőrfeszesítő-, fiatalító- megújító hatású, lágyítja és fiatalítja a bőrt

Napraforgóolaj: könnyen felszívódó, minden bőrtípusra alkalmazható olaj. Magas E-vitamin-tartalma révén különösen előnyös a száraz bőrűek számára. A napraforgóolaj puhává, bársonyossá teszi a bőrt és segít a vizenyők kialakulásának megakadályozásában.

Kókuszvaj : gyorsan felszívódik, hidratálja a bőrt és jelentősen lassítja kiszáradását, antibakteriális hatású, optimális működésre serkenti a bőrt, biztosítja a habzást és keményíti a szappant.

A pálmaolaj jelentősebb mennyiségben tartalmaz E-vitamint.

Rózsa radírozós szappan
Rózsafa illóolaj: bőrnyugtató hatású, különösen a száraz bőr problémáinak enyhítésére ajánlott. Használható terhességi csíkok (striák) eltüntetésére is. Feszültségoldó fürdő alkotórésze lehet. Kedvezően befolyásolja a hangulatot, a lelkiállapotot, kiegyensúlyozza a szélsőséges érzelmeket.

Jázminolaj hatásai: fertőtlenítő, görcsoldó, fájdalomcsillapító, afrodiziákum. Bedörzsölve jó sokféle bőrbetegségre, borogatással fájdalomcsillapítónak. Depresszió esetén aromalámpában párologtassuk.

Geránium illóolaj: Száraz, vízhiányos bőrre ápolószerek alkotórészeként alkalmazzák. Jó még pattanásra, pörsenésre, ekcémára, bőrélősködők ellen bedörzsölő szerként. Sebekre és égésekre, lemosásra és borogatás formájában alkalmazható. Hangulatjavító. Csillapítja a vérzést, fájdalmat, fertőtlenít, serkenti a mellékvese működését.

Mák darálatlan formában a radírozó hatáshoz.

Zab liszt a kíméletes radírozó hatáshoz, nem sérti fel a bőrt.

A Rooibos Dél-Afrika nemzeti itala és teljesen koffeinmentes. A szappanba a tea színe kinyerésére tettem.

Ugrás a Főoldalra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése