2013. június 30., vasárnap

Bodzás citromos szappan

Bodzás citromos szappan
A bodza virág, amely már másfél hónapja elvirágzott, de most már szappanosítható. A szappanba bodzavirágos folyadék és a virág szárított őrleménye került. A bodzán kívül illatozni fog még benne a citrom, a kubeba, és a jázmin illóolaj. A szappant tömbös változatban öntöttem, az aljára csipetnyi citromfüvet szórtam színezés képpen, vagy mintának - majd elválik - és elkevertem.


Igazi friss dinamikus, fiatalos afrodiziákum szappan, az illatok alapján.

Először a mércébe a kubeba illó olajat öntöttem, majd szó szerint rá a citrom illót, ugyanis nem keveredett össze. Majd harmadikként a jázmin illóolajt mértem ki a másik kettőhöz. A jázmin átment a citromon, lyukat fúrt a kubebába és elterült a pohárka alján. A képen látható a három illóolaj, amely sávokat alkot.
A bodza és a jázmin dominál elsősorban az illatában.

Jázmin, kubeba, citrom illóolaj
Amit beletettem: Oliva olaj, pálma olaj, sheavaj, kókuszvaj. Bodzavirág őrlemény, zabliszt, szárított citromfű, kubeba illóolaj, citrom illóolaj, jázmin illóolaj. Nem tartalmaz mesterséges szín-, és állati anyagot.


Az oliva olaj telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Tulajdonságai: bőrpuhító olaj, táplálja a bőrt nyugtató hatású, jó az irritált bőrre, érzékeny bőrűeknek kiváló.

Kókuszvaj tulajdonságai: nagyon tápláló, jól védi a bőrt a kiszáradás ellen, gyorsan felszívódik a bőrbe, antibakteriális hatású, megakadályozza kisebb sérülések, vágások, pattanások elfertőződését, beállítja a fejbőr optimális működését, megszünteti a korpaképződést, egészségessé és csillogóvá varázsolja a hajat.

A ricinusolaj magas olajsav tartalma miatt gyulladás gátló, bőrnedvesítő hatású. Serkenti a kollagén termelődését. Kisebb sebek, akne és napégés ellen is hatásos. 

A shea vaj magas koncentrációban tartalmaz A, E, F vitamint, továbbá növényi antioxidánsokat. Segítenek a káros szabadgyökök eltávolításában, növelik a bőr mikrokeringését, fokozva a bőr vérellátását. A vaj értékes tulajdonságait régóta alkalmazzák különböző bőrbetegségek ( pl. allergia, psoriasis, ekcéma ), bőrirritáció és bőrsérülés esetén ( pl. napégés, karcolás, heg, stria ). Tulajdonságai: sebgyógyulást serkentő, véd a káros UV sugárzástól, hosszasan megtartja a barnaságot, nyugtatja az irritált bőrt, gyulladáscsökkentő, mélyen hidratál, táplál, bőrregeneráló, a szövetek rugalmasságát helyreállítja.

A pálmaolaj jelentősebb mennyiségben tartalmaz E-vitamint.

Kubeba olaj - A termésből kinyert olaj jó idegrendszeri tonizálószer, bőrtisztító, bőrnyugtató, fontosabb alkotórészei fertőtlenítő és antimikrobiális hatással is rendelkeznek. A kubebatermések illóolaja jó bőrtonizáló és fertőtlenítő, ezért elsősorban akne és zsíros bőr kezelésére alkalmas. 

Citrom illóolaj hatásai: vérnyomáscsökkentő, érfal erősítő, antibakteriális, antivirális, lázcsillapító, immunerősítő, felfrissíti az öreg bőrt, vérzéscsillapító ekcémák, bőrproblémák kezelésére, nyirokkeringést javító.

Ellenjavallat: növeli a fényérzékenységet, közvetlenül napozás vagy szolárium előtt és után 6-8 óráig nem ajánlott használni.

Jázminolaj hatásai: fertőtlenítő, görcsoldó, fájdalomcsillapító, afrodiziákum.

A bodzavirág kisimítja a ráncokat, lágyítja a bőrt, megnyugtatja a leégett bőrt.

Ugrás a Főoldalra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése