2014. február 22., szombat

Rooibos teás szappan

A rooibos tea és a rózsafa, geránium és jázmin illóolaj olyan finom illatkeveréket alkot, hogy újra késztetést éreztem, hogy elkészítsem ezt a szappant, amit korábban rózsa radírozós szappannak neveztem el, mert rózsa macerátumból készült. Ez is rózsa macerátumos olajból felhasználásával jött létre, de most a rooibos teás nevet találóbbnak véltem, mert a kinézete és illata inkább arra utal.

Tettem bele még oliva szappan reszeléket, amitől úgy néz ki a cirkás mintázatú szappan, mintha almás süti tölteléke lenne.

Ha ránézek akkor arra gondolok, hogy ideje lenne már egy kis almáspitét csinálni :) .


Azon kívül a korábbi recepthez képest tettem még bele mézet, hogy az oliva szappan reszelék és a rooibos teás folyékony szappan a szappan öntési folyamat során a méz melegítő hatása következtében jobban összeálljon.

Egyébként a méz hidratáló hatása révén mélyen ápolja a száraz, repedezett bőrt, elősegíti a bőr természetes regenerálódását. Használatával a bőr egészségesebb, fiatalabb és puhább lesz. Antibakteriális és antiszeptikus hatású.

Olívaolaj: hidratál, sejtépítő, bőrfeszesítő-, fiatalító- megújító hatású, lágyítja és fiatalítja a bőrt

Napraforgóolaj: könnyen felszívódó, minden bőrtípusra alkalmazható olaj. Magas E-vitamin-tartalma révén különösen előnyös a száraz bőrűek számára. A napraforgóolaj puhává, bársonyossá teszi a bőrt és segít a vizenyők kialakulásának megakadályozásában.

Kókuszvaj : gyorsan felszívódik, hidratálja a bőrt és jelentősen lassítja kiszáradását, antibakteriális hatású, optimális működésre serkenti a bőrt, biztosítja a habzást és keményíti a szappant.

pálmaolaj jelentősebb mennyiségben tartalmaz E-vitamint.

Ricinusolaj: Alkalmas ízületi gyulladás ellen,illetve bőrpuhítóként is kiváló (belsőleg hashajtóként is szokták alkalmazni.) Megszünteti a bőr szárazságát, szabályozza a faggyúmirigy-működést. Hidratálja a bőrt, jó habzást ad a szappannak.

Rózsafa illóolaj: bőrnyugtató hatású, különösen a száraz bőr problémáinak enyhítésére ajánlott. Használható terhességi csíkok (striák) eltüntetésére is. Feszültségoldó fürdő alkotórésze lehet. Kedvezően befolyásolja a hangulatot, a lelkiállapotot, kiegyensúlyozza a szélsőséges érzelmeket.

Korábban így készítettem el
Jázminolaj hatásai: fertőtlenítő, görcsoldó, fájdalomcsillapító, afrodiziákum. Bedörzsölve jó sokféle bőrbetegségre, borogatással fájdalomcsillapítónak. Depresszió esetén aromalámpában párologtassuk.

Geránium illóolaj: Száraz, vízhiányos bőrre ápolószerek alkotórészeként alkalmazzák. Jó még pattanásra, pörsenésre, ekcémára, bőrélősködők ellen bedörzsölő szerként. Sebekre és égésekre, lemosásra és borogatás formájában alkalmazható. Hangulatjavító. Csillapítja a vérzést, fájdalmat, fertőtlenít, serkenti a mellékvese működését.


Zab liszt a kíméletes radírozó hatáshoz, nem sérti fel a bőrt.

Rooibos Dél-Afrika nemzeti itala és teljesen koffeinmentes. A szappanba a tea színe kinyerésére tettem.

Ugrás a Főoldalra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése