2013. július 6., szombat

Gyömbéres radírozós szappan

Gyömbéres radírozós szappan
Korábban készítettem már gyömbéres szappant. Azzal sajnos az volt a baj, hogy a sok gyömbér ellenére sem érződött az illata.

Ebben a szappanban már illóolajok is vannak, melyek jó antibakteriális és gyulladás csökkentő, nyugtató tulajdonságokkal rendelkeznek. 
Tömbös formába öntöttem, és a felső 1/3-án kurkumával színeztem meg.

A végeredmény az lett, hogy úgy néz ki a gyertyatartóm mellett, mintha neki készítettem volna ajándékba. 
Az öntéskor felhasznált olajok: Oliva olaj, pálma olaj, sheavaj, kókuszvaj. Gyömbér, kurkuma, zabdara, édes narancs illóolaj, rozmaring illóolaj. 



Az oliva olaj telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Tulajdonságai: bőrpuhító olaj, táplálja a bőrt nyugtató hatású, jó az irritált bőrre, érzékeny bőrűeknek kiváló.

Kókuszvaj tulajdonságai: nagyon tápláló, jól védi a bőrt a kiszáradás ellen, gyorsan felszívódik a bőrbe, antibakteriális hatású, megakadályozza kisebb sérülések, vágások, pattanások elfertőződését, beállítja a fejbőr optimális működését, megszünteti a korpaképződést, egészségessé és csillogóvá varázsolja a hajat.

A pálmaolaj jelentősebb mennyiségben tartalmaz E-vitamint.

A shea vaj magas koncentrációban tartalmaz A, E, F vitamint, továbbá növényi antioxidánsokat. Segítenek a káros szabadgyökök eltávolításában, növelik a bőr mikrokeringését, fokozva a bőr vérellátását. A vaj értékes tulajdonságait régóta alkalmazzák különböző bőrbetegségek ( pl. allergia, psoriasis, ekcéma ), bőrirritáció és bőrsérülés esetén ( pl. napégés, karcolás, heg, stria ). Tulajdonságai: sebgyógyulást serkentő, véd a káros UV sugárzástól, hosszasan megtartja a barnaságot, nyugtatja az irritált bőrt, gyulladáscsökkentő, mélyen hidratál, táplál, bőrregeneráló, a szövetek rugalmasságát helyreállítja.

A ricinusolaj magas olajsav tartalma miatt gyulladás gátló, bőrnedvesítő hatású. Serkenti a kollagén termelődését. Kisebb sebek, akne és napégés ellen is hatásos. 

Rozmaring illóolaj hatása antibakteriális, gyulladáscsökkentő, izomlazító: krónikus izületi gyulladásoknál izom- és idegfájdalmak ellen, reumás panaszokra. Serkenti a nyirokkeringést, élénkíti a vérkeringést, alacsony vérnyomás esetén aromafürdőben, hajhullásnál, korpásodás ellen a hajöblítővízbe csepegtetve, megnyugtatja az égett bőrt, szédülésnél párologtatva, idegerősítő, stimuláló, a klimaxszal járó idegrendszeri panaszok csökkentésére, depresszió ellen, csökkenti a fejfájást, segíti a koncentrálást és általában az agyműködést 

Ellenjavallat: Kámfor tartalma miatt kerülendő a várandósság alatt és epilepsziás betegeknél. ill. magas vérnyomás esetén.

Narancs illóolaj antibakteriális, bőrtápláló, nyugtatóhatása miatt érzékeny bőrűeknek ajánlott

A gyömbér kalciumot, vasat, magnéziumot, foszfort, nátriumot, káliumot, ásványi sókat és A-, B komplex és C-vitamint tartalmaz, antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású.

Zab őrlemény dara méretű a kíméletes radírozó hatáshoz, nem sérti fel a bőrt.
Ugrás a Főoldalra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése