2013. október 25., péntek

7 füves 2 vitaminos szappan

Arra gondoltam, hogy egy nagyon nagyon gyógynövényes és vitaminos szappant készítek.
Ilyenkor mindig arra gondolok, hogy anyukám érett száraz bőre, és fekélyes lába számára mi a legkíméletesebb tisztítás, vagy mitől tudna jelentősen javulni.

Belesűrítettem az itthon található jelentősebb gyógynövényeket és az A és E-vitamint.

Totál boszorkánykonyha - gondoltam. Már csak a varjúháj és békanyál hiányzik innen.

A cickafark segíti a sebgyógyulást, a diólevél fekélyek és bőrbetegségekre kiváló, a kamilla gyulladáscsökkentő, a  körömvirág bőrelváltozások kezelésére használatos. A citromfű nyugtató, a vadgesztenye keringés fokozó, a menta pedig frissítő hatású.

Jelentős mennyiségű shea vajat tettem bele, ami a sebgyógyulást serkenti és egyben a szappant is keményíti. A ricinusolaj hidratáló és gyulladás gátló.


A napraforgó olaj magas vitamin (E, B, C) és ásványi anyag (szelén, vas, cink, foszfor) tartalmú hidegen sajtolt napraforgó olaj kiváló hidratáló, segít megőrizni a bőr nedvesség tartalmát, megakadályozza a bőr kiszáradását. Magas E-vitamin tartalma miatt kiváló antioxidáns, így a szabadgyökök elleni védelemben kiemelkedő hatással bír.

Repceolaj: fokozza a bőr káros környezeti hatásokkal és oxidatív stresszel szemben tanúsított ellenállását. Gazdag esszenciális ,- és alfa-linolénsav tartalma magas. Fokozza a bőr nedvességmegtartó képességét.

A pálmaolaj jelentősebb mennyiségben tartalmaz E-vitamint.

Kókuszvaj : gyorsan felszívódik, hidratálja a bőrt és jelentősen lassítja kiszáradását, antibakteriális hatású, optimális működésre serkenti a bőrt, biztosítja a habzást és keményíti a szappant.

A shea vaj magas koncentrációban tartalmaz A, E, F vitamint, továbbá növényi antioxidánsokat. Segítenek a káros szabadgyökök eltávolításában, növelik a bőr mikrokeringését, fokozva a bőr vérellátását. A vaj értékes tulajdonságait régóta alkalmazzák különböző bőrbetegségek (pl. allergia, psoriasis, ekcéma), bőrirritáció és bőrsérülés esetén (pl. napégés, karcolás, heg, stria). Tulajdonságai: sebgyógyulást serkentő, véd a káros UV sugárzástól, hosszasan megtartja a barnaságot, nyugtatja az irritált bőrt, gyulladáscsökkentő, mélyen hidratál, táplál, bőrregeneráló, a szövetek rugalmasságát helyreállítja.

A ricinusolaj magas olajsav tartalma miatt gyulladás gátló, bőrnedvesítő hatású. Serkenti a kollagén termelődését. Kisebb sebek, akne és napégés ellen is hatásos.

Oliva olaj: hidratál, sejtépítő, bőrfeszesítő-, fiatalító- megújító hatású, lágyítja és fiatalítja a bőrt

A-vitamin fontos a hámsejtek fenntartásához. A-vitamin-hiány tünetei lehetnek egyes bőrgyulladásoknak, pattanások, a bőr elszarusodásának zavarai.

Az E-vitaminnak kozmetikumokban történő alkalmazása esetében antioxidáns, gyulladáscsökkentő és sejtmegújító hatása van.

A cickafarkfű étvágytalanság, görcsös jellegű gyomor-, bél- és epebántalmaknál, valamint gyomorhurutnál ajánlható, valamint vénás keringési zavarok (aranyér, lábszárfekély), visszértágulás ellen, húgyutak betegségei esetén. Segíti az emésztést, a sebgyógyulást, jó vérzéscsillapító orrvérzés esetén és alkalmazható menstruációs zavarok ellen is. A fogíny- és szemgyulladások kiváló öblögető-, illetve borogatószere.

Citromfű: nyugtató, megszünteti az ideges eredetű fejfájást. Oldja a gyomor és bélgörcsöket. Drogjának a középkor svájci vegyészorvosa, Paracelsus asszonyifjító hatást tulajdonított.

Diólevél főzet: Bőrkiütésekre, pikkelysömörre és a sömörre a diólevél főzetét használják, külsőleg. Bőrbetegségekben, pattanások, kelések, fekélyek, ekcéma esetén lemosásra, borogatására alkalmazzák, aranyér ellen pedig a növényből készített ülőfürdő javallott.

A kamillában előforduló illóolajok főleg gyulladáscsökkentő hatásúak. Külsőleg bőrbetegségeket, pattanást (akne), tályogot, nehezen gyógyuló sebeket illetve körömágygyulladást kezelnek vele. Szemborogatásra is kiválóan alkalmas. A szüzekanyja, anyafű népies neve arra utal, hogy a nőgyógyászatban is használták menstruációs görcsök enyhítésére és a vajúdás idejének lerövidítésére. Fürdők, öblítések, gőzfürdők formájában nagyszerűen bevált az altesti gyulladások (hüvelygyulladás, aranyér, lábszárfekély) esetén is. A szépségápolásban is gyakran használják, a bőr szárazságát, viszketését, gyulladását csökkenti. Jót tesz a hajnak, mert kifényesíti és nyugtatja a fejbőrt.

A körömvirág az egyik leghasznosabb és sokoldalúbb gyógynövényünk. A bőrbetegségek gyógyítója, a szépségápolás nélkülözhetetlen alapanyaga, gyulladásgátló, antibiotikus, immunstimuláns, epehajtó, sejtvédő; gyomor-, nyombélfekély gyógyítására használható, rosszul gyógyuló sebek, visszeres betegségek, bőrelváltozások felületi kezelésére, olajos kivonatának hámosító és bőrképző hatása van.

Menta: Drogját és illóolaját étvágyjavító, emésztést serkentő és görcsoldó készítmények, teakeverékek alkotórészeként és meghűlés elleni keverékekben alkalmazzák, az illatszer- és élelmiszeripar fogkrémek, szájvizek, szappanok, samponok, rágógumik íz- és illatösszetevőjeként hasznosítja. Felhasználása fűszerként is jelentős.

A vadgesztenye levélből és termésből előállított termékek az értágulatok okozta ödémás duzzanatok, trombózis, lábszárfekély kezelésére alkalmazhatók, keringésfokozó hatású.

Ugrás a Főoldalra 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése