2014. szeptember 27., szombat

Kecsketejes mézes szappan

 Érdekesség a mézről
Akác-, vegyes virág-, gesztenyeméz… bármilyen fajta mézet használhatunk a szappanban. Szokás szerint 15-30 grammot használnak 1kg zsírhoz, de a módszerek is különböznek: van aki a felét a zsírokba keveri és a másik felét a szalag-fázisnál keveri a masszába, van aki a víz egy részében feloldja a mézet s a szalag-fázisnál adja az egészet a masszához.
Annyi bizonyos, hogy a méz cukortartalma nagyban megnöveli a kémiai reakció hőmérsékletét, ezért jó odafigyelni az egyesítés hőmérsékletére és a szigetelés módjára is. Valójában a friss, méztartalmú szappannak nincs is igazán szüksége takaróra az első 24 órában.


Frissen öntött mézes szappan
 Nagyon szépen bele lehet simítani a forma aljába a légpárnás fóliát, ami olyan hatást kelt, mit a lép, igaz sokkal nagyobb a mintázata. A szappan sűrűsége miatt a súlya lent tartja, nem fog a légpárnák miatt lebegni.
Majd a szappan beöntése után a tetejére is rásimítható a fóliát.

A fólia önmagában is szigetel, és hozzá számítva a méz, valamint a méhviasz hőmérséklet emelő hatását, szinte bizonyos, hogy a szappan túlmelegszik.
A túlmelegedő szappan közepe a hőtől kissé megemelkedik, és a színe megváltozik.
Ezt a készülő szappant még a hűtőbe is be kell tenni, a túlmelegedés elkerülése miatt.

Túlmelegedő mézes szappan
Az oliva olaj telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Tulajdonságai: bőrpuhító olaj, táplálja a bőrt nyugtató hatású, jó az irritált bőrre, érzékeny bőrűeknek kiváló.

Kókuszvaj tulajdonságai: nagyon tápláló, jól védi a bőrt a kiszáradás ellen, gyorsan felszívódik a bőrbe, antibakteriális hatású, megakadályozza kisebb sérülések, vágások, pattanások elfertőződését, beállítja a fejbőr optimális működését, megszünteti a korpaképződést, egészségessé és csillogóvá varázsolja a hajat.

A napraforgó olaj magas vitamin (E, B, C) és ásványi anyag (szelén, vas, cink, foszfor) tartalmú hidegen sajtolt napraforgó olaj kiváló hidratáló, segít megőrizni a bőr nedvesség tartalmát, megakadályozza a bőr kiszáradását. Magas E vitamin tartalma miatt kiváló antioxidáns, így a szabadgyökök elleni védelemben kiemelkedő hatással bír.  

A shea vaj magas koncentrációban tartalmaz A, E, F vitamint, továbbá növényi antioxidánsokat. Segítenek a káros szabadgyökök eltávolításában, növelik a bőr mikrokeringését, fokozva a bőr vérellátását. A vaj értékes tulajdonságait régóta alkalmazzák különböző bőrbetegségek ( pl. allergia, psoriasis, ekcéma ), bőrirritáció és bőrsérülés esetén ( pl. napégés, karcolás, heg, stria ). 
Tulajdonságai: sebgyógyulást serkentő, véd a káros UV sugárzástól, hosszasan megtartja a barnaságot, nyugtatja az irritált bőrt, gyulladáscsökkentő, mélyen hidratál, táplál, bőrregeneráló, a szövetek rugalmasságát helyreállítja.

A kecsketejben megtalálható a Q10 koenzim, több mint 70 telítetlen zsírsav, s alacsony olvadáspontja miatt már 37 C-on behatol a bőr mélyebb rétegeibe és könnyen felszívódik.
Magas ásvány és elektrolit tartalma és a gyulladáscsökkentő tulajdonsága miatt a kecsketejjel készült szappanok, kozmetikumok tökéletes választás a száraz és érzékeny bőr ápolására.
A kecsketej egy természetes forrása az alfára-hydroxy savnak (AHA) , ami finom pilling segítségével hámlasztja a bőr fáradt felső rétegét és segíti a friss bőr képzését.

Méhviasz
Legfőképp a hideg eljárásban használatos, a szappant keményebbé, hosszabb életűvé teszi.
Előnyben részesítendő a szűz, méhészektől vásárolható, finoman mézillatú viasz.
Olvasszuk fel, majd sütőpapíron késsel elkenve hagyjuk kihűlni, majd tépjük apró darabokra. Ez a forma nagyon jól jön, amikor pontos mennyiséget kell kimérnünk.
Elkerülendő hogy a szappan „viaszos” és töredező legyen, ne használjuk a viaszt a szappanban 1-3%-nál nagyobb koncentrációban.
A méhviasz használatakor legyünk óvatosak az egyesítés hőmérsékletével, mert a viasz magasabb hőmérsékleten olvad.

Ugrás a Főoldalra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése