2014. március 9., vasárnap

Zsálya szappan

A zsálya rendkívül sok hatóanyagot tartalmaz: illóolajat, cserzőanyagokat, flavonoidokat. Az illóolaja tartalmaz tujont (mentolillat), kámfort, borneolt, eukaliptolt, linaloolt. Hatóanyagai élénkítik a vérkeringést és nyugtatják az idegrendszert.

Bőrápolási szempontból csökkenti a gyulladást, izzadást, összehúzó és antibiotikus hatása is van. Az egyik legjobb vértisztító gyógynövény, különösen ekcéma, köszvény és nehezen gyógyuló sebeknél. Aranyeres bántalmaknál ülőfürdők készítésére javasolt, külsőleg pedig sebek gyógyítására és nedvező ekcémára alkalmas. Jótékonyan hat a pikkelysömör okozta gyulladásoknál és más egyéb bőrbetegségeknél. Az égési seb gyorsabban gyógyul és csökken a viszkető, égető érzés is általa. Fiatalosan tartja a bőrt, szabályozza a faggyúkiválasztást ezáltal csökkentve a pattanásosodást. Ha a fejbőrbe masszírozzuk, elmúlhat a korpásódás és csökken a hajhullás.

Figyelem! A zsályát régóta használják a tejtermelés megszüntetésére a szoptatás abbahagyásának idején, ezért a terhesség idején nem használható!

Egy kis zsályatörténelem  - AntalVali.comról részlet 
A halhatatlanság füve
Az ókori görögök és rómaiak a zsályát – a rozmaringhoz hasonlóan –kezdetben húsok tartósítására használták, de hamarosan a gyógyászatban is igen rangos helyet szerzett. A római természetvizsgáló, Plinius például kígyóharapás, epilepszia, bélférgek, mellkasi bántalmak ellen és a menstruáció serkentésére ajánlotta. A görög orvos, Dioszkoridész vizelethajtónak és menstruációt serkentőnek tekintette, de a gyógynövény leveleit sebek kezelésére is ajánlotta.
A X. század körül az arab orvosok úgy vélték, a zsálya segítségével az emberi élet a halhatatlanságig meghosszabbítható.
A hiedelem a keresztes hadjáratok után Európában is megjelent, ahol a híres salernói olasz orvosi iskola diákjainak a következő retorikus kérdést tanították: „Miért halna meg az az ember, ki kertjében zsályát termel?” Ugyanezen gondolat élt tovább a középkori angol közmondásban is: „Aki örökkön kíván élni, májusi zsályát kell annak enni.”
A franciák a növényt a toute bonne, „minden jó" névvel illették, és nekik is megvan a maguk rigmusa rá: „ A zsálya az idegek írja, ható ereje által / a szélütés gyógyul, s a láz tovaszárnyal." Talán a fenti versike is közrejátszott abban, hogy Nagy Károly elrendelte, hogy a királyi gyógynövénykertekben zsályát is termesszenek.
Úgy 1000 körül egy izlandi növénygyógyász a zsályát húgyúti fertőzések és vesekő ellen javallotta. A középkori német rendfőnöknő és herbalista, a bingeni Hildegard fejfájás ellen, valamint emésztési és keringési betegségek ellenszereként ajánlotta, az egyszerű meghűléstől a tuberkolózisig.
A XVI. század során a holland utazók a növényt Kínába is eljuttatták, ahol olyan szívesen fogadták, hogy egyetlen fontjáért3 fontteát is hajlandóak voltak megadni. A kínai orvosok az európai eredetű gyógynövényt álmatlanság, kedélybetegség, elmebaj, emésztési problémák, menstruációs panaszok és szoptatós anyák emlőgyulladása (mastitis) ellen egyaránt javallották.
Az ayurvédikus hagyományos indiai orvosok az indiai zsályát hasonló módon alkalmazták, de emellett aranyér, tripper (gonorrhoea), vaginitis, és a szem megbetegedéseinek kezelésére is felhasználták.
John Gerard herbalista úgy tartotta, a zsálya „különösen jótékony a fej és az agy betegségeire. Javítja az érzékeket, erősíti az izmokat, visszaadja az egészséget a szélütéseseknek, és elmulasztja a tagok remegéseit.”
Nicholas Culper, a XVII. századi angol herbalista egyetértett Gerarddal, és a zsályát így ajánlotta: „vízben vagy borban készült főzetével mossuk a fájó szájat, torkot, az üszögöt, valamint a férfi és női altestet (nemi szerveket).”
Amerika is felkarolta
A telepesek a zsályát Észak-Amerikába is magukkal vitték, ahol a népi gyógyítók álmatlanság, epilepszia, kanyaró, tengeribetegség és bélférgek ellen egyaránt alkalmazták. A XIX. századi amerikai eklektikusok a növényt elsősorban a láz csökkentésére használták, de zsályás borogatásokkal az aranyeret is kezelték, s a zsályateát „az erkölcs… s nemi vágy visszafogására értékes anafrodiziákumnak” tekintették. Az 1920-as évek végén közölt amerikai orvosi javallat a zsályát toroköblítőként, a zsályaleveles borogatást pedig ficamok és zúzódások kezelésére ajánlotta. A modern idők herbalistái a gyógynövényt külsőleg sebek és rovarcsípések kezelésére, öblítőként az ínyvérzés, a torokfájdalom, a gégehurut (laryngitis) és a mandulagyulladás (tonsillitis) gyógyítására, főzetét pedig az izzadás csökkentésére, a tejelválasztás elapasztására, valamint szédülés, depresszió, menstruációs rendellenességek és a belső szervek zavarainak enyhítésére javasolják.
A növény gyógyhatásai
Izzadás-szabályzó hatású: a zsálya egyik különleges tulajdonsága, amely a gyógynövények között is egyedülálló, hogy csökkenti az izzadást. Számos vizsgálat kimutatta, hogy a zsálya az izzadékonyságot akár 50 %-ban is visszaszoríthatja, a legerősebb hatását fogyasztása után 2 órával fejti ki. Ez egyben azt is megmagyarázza, miért lehetett a növényt az erőteljes izzadással járó láz csökkentésére, illetve az anyatej elapasztására alkalmazni. Azonban e növény különleges sajátossága abban rejlik, hogy míg erősen izzadó egyéneknél izzadást csökkentő, azoknak, kik nehezen izzadnak, izzasztó hatású.
Antimikrobiális hatású ( baktérium-, gomba-, és vírusellenes): a zsályáról a laboratóriumi kísérletekben kimutatták, hogy számos fertőzést okozó baktérium ellen hatásos - ami a növény évszázados sebgyógyító használatára magyarázattal szolgál. Szárítja a sebeket, a fekélyeket, elállítja a vérzést.
Tartósítószer: a húsok részben azért romlanak meg, mert zsírtartalmuk oxidálódik, s így a hús megavasodik. A rozmaringhoz hasonlóan a zsálya is erősen antioxidáns hatású anyagokat tartalmaz, amelyek lassítják a hús megromlását. A zsálya antioxidáns hatóanyagainak tartósító értéke egyes kereskedelmi tartósítószerekével vetekszik, amely igazolja hagyományos alkalmazását. A zsálya tartósító hatása hasznosítható ételmérgezések megelőzésére, ha gazdagon keverünk zsályát a húsételekbe, a halhoz, illetve a tésztához, és a burgonyás ételekhez.
Az oliva olaj telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Tulajdonságai: bőrpuhító olaj, táplálja a bőrt nyugtató hatású, jó az irritált bőrre, érzékeny bőrűeknek kiváló.

Kókuszvaj tulajdonságai: nagyon tápláló, jól védi a bőrt a kiszáradás ellen, gyorsan felszívódik a bőrbe, antibakteriális hatású, megakadályozza kisebb sérülések, vágások, pattanások elfertőződését, beállítja a fejbőr optimális működését, megszünteti a korpaképződést, egészségessé és csillogóvá varázsolja a hajat.

A shea vaj magas koncentrációban tartalmaz A, E, F vitamint, továbbá növényi antioxidánsokat. Segítenek a káros szabadgyökök eltávolításában, növelik a bőr mikrokeringését, fokozva a bőr vérellátását. A vaj értékes tulajdonságait régóta alkalmazzák különböző bőrbetegségek (pl. allergia, psoriasis, ekcéma), bőrirritáció és bőrsérülés esetén (pl. napégés, karcolás, heg, stria). Tulajdonságai: sebgyógyulást serkentő, véd a káros UV sugárzástól, hosszasan megtartja a barnaságot, nyugtatja az irritált bőrt, gyulladáscsökkentő, mélyen hidratál, táplál, bőrregeneráló, a szövetek rugalmasságát helyreállítja.

A ricinusolaj magas olajsav tartalma miatt gyulladás gátló, bőrnedvesítő hatású. Serkenti a kollagén termelődését. Kisebb sebek, akne és napégés ellen is hatásos.

A szőlőmag olaj magas telítetlen zsírsavakban, gazdag E- vitaminban, és különösen nagy arányban tartalmazza a procyanidin nevű bioflavont, amely gátolja a szabad gyökök kialakulását a szervezetben. Tulajdonságai: erős antioxidáns, gyulladáscsökkentő, serkenti a kollagén termelést, lassítja az öregedési folyamatokat, a bőr simaságát, rugalmasságát biztosítja. Megelőzi korai öregedését, képes a petyhüdt bőr állapotát javítani. A bőrben könnyen és gyorsan felszívódik, különösen alkalmas száraz, érett bőr ápolására fényérzékeny.

A pálmaolaj jelentősebb mennyiségben tartalmaz E-vitamint.

Levendula illóolaj - A levendulaolaj a teafa mellett az egyetlen illóolaj, amely óvatosan, mértékkel közvetlenül a bőrre is kenhető. Kisbabáknál, gyerekeknél is biztonságosan használható. Hatásai: vérnyomáscsökkentő, migrénes fejgörcsök ellen, álmatlanság ellen, menstruációs zavarok ellen, bármilyen seb kezelésére, rovarcsípések ellen, ill. a gyulladás és viszketés csökkentésére. Nyugtató, belső feszültségek oldására, elalvási zavaroknál, migrén, fejfájásnál bedörzsölőként a homlokra és a halántékra, enyhíti az izomfájdalmakat, izomgörcsöket, fertőtlenítő hatású: fertőző betegségeknél, hámosító: gyulladt, gennyes, fekélyes, elfertőződött sebek kezelésére, égési sérülések, vágások gyógyítására, pattanásokra, lábgombásodásnál, erősíti az idegrendszert, lecsillapítja az elmét, visszaállítva ezzel a lelki egyensúlyt. Jó légúti megbetegedéseknél: asztma, szamárköhögés, torokgyulladás, hörghurut, dohányzás miatti köhögés. Szívbetegségben is érdemes kipróbálni. Jó bármilyen seb kezelésére, főleg ha nehezen gyógyuló, gyulladt vagy gennyes, fekélyes sebről van szó. Alkalmazható ekcémánál, gombás fertőzésekre, fehér folyásra.
Ugrás a Főoldalra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése