2013. augusztus 4., vasárnap

Babér szappan

Babér szappan
Interneten nagyon sokszor bukkantam az Aleppo babér szappanba.
Elsőre még nem érdekelt a babérlevél a szappanban, gondoltam ez inkább az ételbe való. De annyi jót olvastam róla és olyan régi a története, hogy érdekelt az elkészítése.

Milyen lehet ez?
Hogyan "működik" a babér a bőrön?

Így hát elkészítettem a saját verziómat.
Oliva olajban maceráltam a babér őrleményt és a levelet egy hónapig. Nagyon jó intenzív illata volt, és olyan erős, hogy már nem is babérlevélre, hanem a mentolra emlékeztetett. Én a receptbe tettem egy kis kókusz olajat is, hogy a habzás se maradjon el.

Viszont az illóolajaim behatárolták, hogy tudom-e követni a kiválasztott recepten szereplő hozzávalókat. Kénytelen voltam változtatni, és a meglévő illóolajaimból állítottam össze az én babér szappanom illatát.
Került bele: eukaliptusz, fahéj és levendula, valamint fenyő illóolaj. Mindez csak csepegtetve, mivel kis mennyiségű szappant készítettem. Néha alig akar kijönni az illó a csepegtetőn keresztül az üvegcséből, persze amikor pár cseppre van szükség akkor pedig meglódul.

Az oliva olaj telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Tulajdonságai: bőrpuhító olaj, táplálja a bőrt nyugtató hatású, jó az irritált bőrre, érzékeny bőrűeknek kiváló.

Kókuszvaj : gyorsan felszívódik, hidratálja a bőrt és jelentősen lassítja kiszáradását, antibakteriális hatású, optimális működésre serkenti a bőrt, biztosítja a habzást és keményíti a szappant.

Eukaliptusz illóolaj – vérnyomáscsökkentő, nehezen gyógyuló sebek lemosására (hígítva!), fokozza a vérkeringést: ízületi- és izomfájdalmakra, reuma enyhítésére, segíti a herpesz, bárányhimlő, övsömör, égési sérülések gyógyulását, rovarcsípésekre, láb-, kéz-, körömgombásodásra, szabályozza a bőr zsíranyagcseréjét. Hatásos idegi és fizikai kimerültségben. Köszvény és reuma esetén ugyancsak használható.
Ellenjavallat: Várandósság alatt és csecsemőknél, gyermekeknek 5 éves kor alatt nem szabad használni! Tüdőasztmásoknak és krónikus hörgőpanaszoknál, görcsös légzési problémáknál is ellenjavallt.
Az érzékeny bőrt izgathatja.

Fahéj illóolaj: mindenfajta emésztési nehézség esetén jó. ajánlott meghűléses megbetegedésekre, légúti fertőzésekre, torokgyulladásnál. Megszünteti a végtagfájdalmakat, az izommerevséget. Jótékony hatású szívidegességnél, szívritmus zavarnál. Javítja a vérellátást összehúzó hatású. Segít rendszertelen menstruáció és potenciazavarok esetén. Elűzi a gondokat, javítja a közérzetet, kellemes gondolatokat ébreszt. Bedörzsölve segít megszabadulni a bőr élősködőitől, jó még rovarcsípésnél. Reumás panaszokat csillapíthatunk olyan masszázsolajjal, amely fahéjolajat is tartalmaz.

Levendula illóolaj - A levendulaolaj a teafa mellett az egyetlen illóolaj, amely óvatosan, mértékkel közvetlenül a bőrre is kenhető. Kisbabáknál, gyerekeknél is biztonságosan használható. Hatásai: vérnyomáscsökkentő, migrénes fejgörcsök ellen, álmatlanság ellen, menstruációs zavarok ellen, bármilyen seb kezelésére, rovarcsípések ellen, ill. a gyulladás és viszketés csökkentésére. Nyugtató, belső feszültségek oldására, elalvási zavaroknál, migrén, fejfájásnál bedörzsölőként a homlokra és a halántékra, enyhíti az izomfájdalmakat, izomgörcsöket, fertőtlenítő hatású: fertőző betegségeknél, hámosító: gyulladt, gennyes, fekélyes, elfertőződött sebek kezelésére, égési sérülések, vágások gyógyítására, pattanásokra, lábgombásodásnál, erősíti az idegrendszert, lecsillapítja az elmét, visszaállítva ezzel a lelki egyensúlyt. Jó légúti megbetegedéseknél: asztma, szamárköhögés, torokgyulladás, hörghurut, dohányzás miatti köhögés. Szívbetegségben is érdemes kipróbálni. Jó bármilyen seb kezelésére, főleg ha nehezen gyógyuló, gyulladt vagy gennyes, fekélyes sebről van szó. Alkalmazható ekcémánál, gombás fertőzésekre, fehér folyásra.

A fenyő illóolaj gyakori alkotórészei a különféle légúti megbetegedések (pl. hörghurut, homlok- és arcüreggyulladás) kezelésére ajánlott orr- és légzéskönnyítő mellkasi kenőcsöknek, inhaláló szereknek, valamint a különböző eredetű izom- és idegfájdalmak esetén. Alkalmazható reumánál és húgyúti fertőzésnél. Érdemes élni vele epehólyag-gyulladásban, gyomor- és bélfájdalomban, vesekő és angolkór esetén. Élénkíti a mellékvese működését, így segít potenciazavaroknál. Reumás panaszok, köszvény és lábizzadás esetén fürdőben használjuk. Az erdeifenyő illóolaj nem toxikus, nem irritáló, nem érzékenyítő és nem fototoxikus.

Figyelem! Mivel növeli a vérnyomást, a magas vérnyomásban szenvedők számára nem ajánlott!


Babér szappan érlelés előtt
Az okokucko.hu oldalán találtam egy jó kis leírást az szíriai Aleppo babér szappanról:


Aleppo, Közel-Kelet határán fekvő város Szíriában, utcái a Földközi tengerre nyílnak. Aleppo gyönyörű történelmi város, melynek egyik büszkesége a tradicionális szappangyártás. Az Aleppo szappan készítése és összetétele egyedülálló a világon. Az Aleppo szappan volt az első kemény szappan és minden szappan elődje.

A szappangyártás napjainkban sem változott sokat Aleppoban. A szappanfőző mesterek tudása nemzedékről nemzedékre száll, már a VIII. század óta. A termelési módszerek megváltozása és adalékanyagok használata nem jellemző Aleppora, ahol a tradícók követése különös érték. Hitelességét a több ezer évre visszanyúló szappanfőzési technika adja. Az Aleppo szappan 100%-ban természetes. Mentes minden mesterséges és állati eredetű anyagtól.

A színszappan rendkívüli tulajdonságokkal van a bőrre. Táplálja a bőrt és a haj gyökereit, erőt és frissességet kölcsönözve. Használatával késleltethető a bőr öregedése, visszanyerhető a bőr egészséges színe, javítva textúráját. A hajas fejbőr ápolására hajhullás és bőrbetegségek esetén.

Mit tehet, ha hajhullás és bőrproblémák nehezítik életét?

Ne felejtsük el, hogy a haj és bőrproblémák mindig jelzői (kijelzői) a szervezetünkben zajló folyamatoknak, ezért ezeket mindig komplexen és személyre szólóan kell kezelni. Minden külső elváltozás belsőnk (testi-lelki) kivetülése. Első feladat a test méregtelenítése és lúgosítása. Második feladat, samponját, tusfürdőjét, arc-és testápolóját cserélje színszappanra. Harmadik feladat a test megtáplálása (ásványok, makro elemek) és a stressz tényezők minimalizálása (testmozgás, meditáció).

Vegyszermentes bőrtáplálás és nedvesség szabályozás

Az olívaolaj és a babérolaj támogatja a bőr öngyógyító funkcióit, a hatóanyagok eljutnak a bőr mélyebb rétegeibe, segítve a bőr lélegzését, növelve annak hidratáltságát. Alkalmas tisztító és ápolószer mind a babák, mind érett és érzékeny bőrre. A babér olaj fertőtlenítő, antibakteriális, fokozza a hajhagymák keringését és tápanyagfelvételét. Az olivaolaj ránctalanító, puhító, telítetlen zsírtartalma szerkezetileg nagyon hasonló a bőr zsíranyag tartalmához.

Gyártás

A szappangyártásnak két eljárása van. Készülhet hidegeljárással és felfőzéssel. A tradicionális eljárással készült aleppo szappan több, mint 2000 éve felfőzéssel készül. Ez a szappan sok modern szappan atyjának tekinthető mint például: Marseille-i szappanok, Olasz szappanok és más Mediterrán szappanok.

A hagyományos gyártási folyamat és a tisztán növényi eredetű alapanyagok teszik kiváló minőségűvé az Aleppo szappant. Ugyanazt az antik receptet használják ma is az elkészítésére, mint régen. Kézzel készítik, kézzel formázzák, kézzel nyomják rá a gyártó pecsétjét, egyszóval minden úgy történik mint évszázadokkal ezelőtt az aleppini katakombákban.

A szappanfőzés ideje a téli hónapokra esik. Az Aleppo szappan készítését az olívabogyó gyűjtésével kezdik november elején. Ebben az időszakban az aleppoi szerájokban, évszázadok óta ugyanazt az antik kézműves rítust végzik el a szappanok készítésénél.

Az alapanyagokat (a lúgot (nátrium-hidroxid, szóda) víz és olivaolaj, babérlevél ) nagy üstben, nagyon lassú tűzön főzik több napon keresztül. A nátrium hidroxid a lúg, ami szétválasztja a fenéklúgot a színszappantól. Ezt a procedúrát szaponifikációnak hívják. A kicsapódó szappan a lúg fölé kerül (színszappan), babérolajat adnak hozzá és rekeszekbe öntik a szappantésztát. (A végtermékben a nátrium-hidroxid aránya 1: 1000-hez, vagyis 0,001 mg! ) Babér olaj hozzáadásával lesz a szappan még értékesebb. Kihűlés után kézzel, téglalap formára darabolják, majd pecsételik és egy évig piramis alakban egymásra helyezve speciális kamrákban jól kiszárítják. Minél tovább tart a száradási időszak, annál értékesebb és minőségibb lesz a szappan. Először zöld színe van a szappannak, majd egy év alatt lesz fokozatosan sárga, majd barna. Minél öregebb, annál barnább.

Aleppoban ,,túlérett" szappanokat is találhatunk, több mint 6 éveset is!

Egy csodálatos történet

Ez a szappan 2000 éves történelmet tudhat maga mögött, Észak- Sziriából származik az antik Aleppo városából. Évről évre az ember ugyanolyan módszerrel készíti, semmit nem vett el vagy tett hozzá az eredeti recepthez. Már a Biblia is tesz említéseket az évek folyamán újra nevezett ,,uliva" megműveléséről Közép-Keleten és Mezopotámiában.

Ha még előrébb szeretnénk menni, már a babiloni agyagtáblákon is találunk információkat a szappanról. Nem véletlenül voltak azok a leggazdagabb kalifák akik ezzel foglalkoztak. Jézus és tanítványai is nagyra értékelték már ezt a szappant. De igazán az Aleppo szappan értéke Krisztus előtt 1800-ban nőtt nagyra, az arab hullám kiterjeszkedésével, ami által a szappan elérte Európát. Marseille-ban a helyi lakosok elkészítették sajátos szappan verziójukat, elkészítéséhez csak olivaolajat használtak. Az eredeti aleppoi szappannak így született meg a ,,rokona", de az eredeti, igazán minőségi, a szappanok ,,ősatyját" csak és kizárólag Aleppóban készítik.

,,Aleppo színszappan minden szappan ősatyja!"
Babér szappan érlelés előtt, és utána

Virtus és legenda

Az olajak azonkívül, hogy hidratálnak és lágyságot kölcsönöznek, antiallergén tulajdonságuk miatt is nagyra értékeltek. Nagyon fontos szerepet játszanak a test higiéniájának megőrzésében (haj, test, arc). Minden bőrtípusra használható, főleg száraz és nagyon érzékeny bőrre. Nagyon ajánlott olyan bőrbetegségek ápolására mint a pikkelysömör, ekcéma, allergiás bőrtünetek.

A babér fellazítja a bőrt és kitágítja a pórusokat, borotválkozáshoz is lehet használni - különlegesen azoknak ajánlott akiknek nagyon érzékeny a bőrük! Akkor is ha szembe kerülve egy kissé csípi a szemet, a legkisebbeknek is ajánlott a fürdetésére, mivel természetesen hidratál, és a babák bőre még nagyon érzékeny.

Évszázadok óta használták a szappant a török - fürdőkben is, még mielőtt megjelent volna a masszázs fogalma. Bekenték vele az arcukat, majd hagyták, hogy száradjon rajta 3-4 percig, így ugyanazt a hatást érték el mintha kozmetikai maszkot használtak volna.

Van még egy nagyon jó tulajdonsága a szappannak amit nem ismertek és szinte már el is felejtettek:

Rakjunk a szekrényünkbe egy darabot ebből az értékes szappanból és elűzzük vele a molyokat és a megtelepedett lárvákat!

Ugrás a Főoldalra

2 megjegyzés:

  1. Szia!Én is megprobálnám a szappankészítést,leirnád a receptjeidet? Üdv:Kata

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Katalin!
      A Babér szappan a következőkből készült: 300 g olivaolaj babérlevél és őrlemény macerátumból 240 g volt kinyerve. 60 g kókuszvaj, 41 g NaOH, 114 g desztillált víz. Az illathoz 3 mokkáskanál zablisztben 20 csepp eukaliptusz, 10 csepp fahéj, 10 csepp levendula és 5 csepp fenyő. Babérpor 30 g, babérlevél 10 g.
      Az eredeti receptet a Lukrécia kencéi között olvastam, Freya Aleppo szappanját dolgoztam át.
      Üdv: Éva

      Törlés