2014. március 12., szerda

Csalános szappan

Csalános, de most nem radírozós :)
Emiatt - vagyis hogy nem tettem csalánlevelet bele - elmaradt a zöld színe a szappannak.

napraforgó olaj magas vitamin (E, B, C) és ásványi anyag (szelén, vas, cink, foszfor) tartalmú hidegen sajtolt napraforgó olaj kiváló hidratáló, segít megőrizni a bőr nedvesség tartalmát, megakadályozza a bőr kiszáradását. Magas E-vitamin tartalma miatt kiváló antioxidáns, így a szabadgyökök elleni védelemben kiemelkedő hatással bír.

Repceolaj: fokozza a bőr káros környezeti hatásokkal és oxidatív stresszel szemben tanúsított ellenállását. Gazdag esszenciális ,- és alfa-linolénsav tartalma magas. Fokozza a bőr nedvességmegtartó képességét.

Kókuszvaj : gyorsan felszívódik, hidratálja a bőrt és jelentősen lassítja kiszáradását, antibakteriális hatású, optimális működésre serkenti a bőrt, biztosítja a habzást és keményíti a szappant.

pálmaolaj jelentősebb mennyiségben tartalmaz E-vitamint.

Ricinusolaj: Alkalmas ízületi gyulladás ellen,illetve bőrpuhítóként is kiváló (belsőleg hashajtóként is szokták alkalmazni.) Megszünteti a bőr szárazságát, szabályozza a faggyúmirigy-működést. Hidratálja a bőrt, jó habzást ad a szappannak.

A cédrus illóolaj fontosabb hatásaiként antimikrobiális, nyákoldó, köptető, a bőr vérkeringését fokozó, illetve repellens hatások említhetők meg. A cédrus illóolaja masszázs- és fürdőolajok alkotórészeként, inhalálásra és párologtatásra használt keverékekben légúti panaszok, illetve bőrápoló kozmetikai készítmények (pl. narancsbőr, illetve zsíros, szeborreás bőr ápolására szánt készítmények) alkotórészeként hasznosítható. Emellett rovarok távoltartására alkalmas, ún. moszkító ellenes olajkeverékek alkotórészeként is felhasználható.

A fenyő illóolaj gyakori alkotórészei a különféle légúti megbetegedések (pl. hörghurut, homlok- és arcüreggyulladás) kezelésére ajánlott orr- és légzéskönnyítő mellkasi kenőcsöknek, inhaláló szereknek, valamint a különböző eredetű izom- és idegfájdalmak esetén. Alkalmazható reumánál és húgyúti fertőzésnél. Érdemes élni vele epehólyag-gyulladásban, gyomor- és bélfájdalomban, vesekő és angolkór esetén. Élénkíti a mellékvese működését, így segít potenciazavaroknál. Reumás panaszok, köszvény és lábizzadás esetén fürdőben használjuk. Az erdeifenyő illóolaj nem toxikus, nem irritáló, nem érzékenyítő és nem fototoxikus.

Figyelem! Mivel növeli a vérnyomást, a magas vérnyomásban szenvedők számára nem ajánlott!

Eukaliptusz illóolaj – vérnyomáscsökkentő, nehezen gyógyuló sebek lemosására (hígítva!), fokozza a vérkeringést: ízületi- és izomfájdalmakra, reuma enyhítésére, segíti a herpesz, bárányhimlő, övsömör, égési sérülések gyógyulását, rovarcsípésekre, láb-, kéz-, körömgombásodásra, szabályozza a bőr zsíranyagcseréjét. Hatásos idegi és fizikai kimerültségben. Köszvény és reuma esetén ugyancsak használható.

Ellenjavallat: Várandósság alatt és csecsemőknél, gyermekeknek 5 éves kor alatt nem szabad használni! Tüdőasztmásoknak és krónikus hörgőpanaszoknál, görcsös légzési problémáknál is ellenjavallt.

Az érzékeny bőrt izgathatja.

Csalán levél tea Vértisztító hatásának köszönhetően enyhítheti az allergiás tüneteket, így az ekcémát, szénanáthát, asztmát és a csalánkiütést. Eltünteti a tinédzserek pattanásait, és egyes bőrbetegségek esetén is hatásos (pl. övsömör, ekcéma). Természetes vízhajtóként könnyíthet a premenstruációs tüneteken, mivel csökkenti a szervezet folyadék-visszatartását.
Leveleiben találunk vitaminokat (béta-karotint, C-, B-, és K-vitamint), flavanoidokat, klorofillt, vasat, kalciumot és káliumot.
A szépségápolásban is komoly szerep jut a csalánnak. Összehúzó hatású fiatal levelei arcgőzöléshez használatosak, míg a belőlük készült krém alapos bőrtisztító, a zsíros bőrre pedig különösen jó hatással van. Levelei összeturmixolva üdévé teszik a leheletet. A csalán természetes hatóanyagai serkentik a fejbőr vérellátását, így erősítik a hajhagymákat. Főzetének rendszeres használatával gyorsabban nő a haj, és egészséges, szép fényű lesz.


Ugrás a Főoldalra 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése