2013. július 28., vasárnap

Intim szappan

Az ötlet, hogy intim szappant készítsek, a szappankészítő kézművesek oldalainak böngészése adta, és hozzá jött még, hogy a család szaporodik, és a várandósság előtt és után is jól jön egy kis szappanos segítség az intim területeken is.

Idő hiányában Tesókámat kértem meg, hogy készítsen házi tejből tejsavót. Nagyon jól sikerült neki, (fincsi lett a kinyert túró is). Jól működött a készítés során a tejsavó és a lúg, valamint a később hozzáadott kefir.


"Mi a tejsavó?
A tejsavó nem más, mint a tejtermékek gyártása után visszamaradó, kiválóan hasznosítható anyag. Már a régi görögök és rómaiak is ismerték, és használták gyógyításra és szépítőszernek. Egyiptomban Kleopátra csodaszere volt. A tejsavót tartotta bőre és szépsége elixirjének. A tejsavó belülről táplálja a szépségét. A tejsavót, mint gyógyitalt, száz évvel ezelőtt Svájcban és Ausztriában használták a szanatóriumokban. Nagy jelentőséget tulajdonítottak a gyógyerejének, és ivókúraszerűen alkalmazták. Az elmúlt időkben azonban csak a tejipar hulladékává vált, pedig a benne található értékes aminosavak és ásványok a szervezetünkre jótékony hatással vannak. Holott hozzátartozik a mai egészséges táplálkozáshoz.
A tejsavó lehet édes és savanyú. Az édes tejsavó a sajtkészítés mellékterméke, amikor a tejbe enzimes oltóanyagot tesznek. A savanyú akkor keletkezik, amikor a lágy sajtokat készítik, és az erjedésben résztvevő baktériumok hatására jön létre. Savanykás íze kellemes, hűsítő, frissítő hatású. Üdítő italok feldúsítására is használják.

Mire jó a tejsavó?
-emésztési problémákra /székrekedés, puffadás, gyulladások/
-máj, epebetegségek
-anyagcsere-betegségek: magas vérnyomás, vérzsírok, köszvény, hízás
-bőrpanaszok
-allergiák, immungyengeség
-ízületi betegségek, gyulladások
-diéták kiegészítője, testsúly szintentartás
-méregtelenítés, regerenálódás

A tejsavó is igen kiváló szépítőszer és stabilizálja a bőr savak elleni természetes védőrétegét. A tejben és a tejsavóban található tejsav fertőtleníti a bőrt, és fürdés után sokáig kellemes közérzetet biztosít.

Kényeztessük magunkat, készítsünk tejsavós fürdőt, hiszen már Kleopátra is ismerte a hatását, az Ő fürdővize is így készült."
Forrás: Ideál

Összetétel: Oliva olaj, kakaóvaj, kókusz olaj, 3-3 csepp levendula és teafa olaj, épp csak azért, hogy ne illatmentes legyen és enyhe fertőtlenítő hatásuk miatt.

Az intim szappanok kémhatása savasabb az átlagos szappanokénál, savasságukat általában a tejsavnak köszönhetik. Tejsavat termelnek a hüvelyben található Lactobacillusok is, ami fertőtlenítő hatású, így a kórokozókra kifejezetten káros, viszont a normál baktériumflórát nem károsítja.
Mindezek ellenére ez a szappan a férfiak számára is megfelelő.
Azok, akik érzékenyek a különböző szappanokra, tusfürdőkre az intim területeken, azoknak kifejezetten nyugtató érzés ez az intim szappan. 
Egyébiránt az egész testen kellemes hatása van, a magas kakaóvaj és olivaolaj tartalom miatt.

Az oliva olaj telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Tulajdonságai: bőrpuhító olaj, táplálja a bőrt nyugtató hatású, jó az irritált bőrre, érzékeny bőrűeknek kiváló.

A kakaóvaj a legjobb nedvesítő. Évszázadok óta használják a bőr puhaságának megőrzésére. Magas E vitamin tartalma van. A kakaóvaj gyakran alkalmazott ekcéma és dermatitis kezelésére. Védelmet nyújt a környezeti ártalmakkal szemben, lassítja a bőr öregedését (antioxidánsok hatása), a sérült bőrt regenerálja, hidratálja, puhítja, más hatóanyagok mélyebbre szívódnak be a segítségével.

Várandós nők régóta használják a kakaóvajat a terhességi csíkok megakadályozására, és a kellemes illatú anyag számtalan más, bőrön alkalmazott készítményben is megtalálható.

Kókuszvaj : gyorsan felszívódik, hidratálja a bőrt és jelentősen lassítja kiszáradását, antibakteriális hatású, optimális működésre serkenti a bőrt, biztosítja a habzást és keményíti a szappant.

Levendula illóolaj - A levendulaolaj a teafa mellett az egyetlen illóolaj, amely óvatosan, mértékkel közvetlenül a bőrre is kenhető. Kisbabáknál, gyerekeknél is biztonságosan használható. Hatásai: vérnyomáscsökkentő, migrénes fejgörcsök ellen, álmatlanság ellen, menstruációs zavarok ellen, bármilyen seb kezelésére, rovarcsípések ellen, ill. a gyulladás és viszketés csökkentésére. Nyugtató, belső feszültségek oldására, elalvási zavaroknál, migrén, fejfájásnál bedörzsölőként a homlokra és a halántékra, enyhíti az izomfájdalmakat, izomgörcsöket, fertőtlenítő hatású: fertőző betegségeknél, hámosító: gyulladt, gennyes, fekélyes, elfertőződött sebek kezelésére, égési sérülések, vágások gyógyítására, pattanásokra, lábgombásodásnál, erősíti az idegrendszert, lecsillapítja az elmét, visszaállítva ezzel a lelki egyensúlyt. Jó légúti megbetegedéseknél: asztma, szamárköhögés, torokgyulladás, hörghurut, dohányzás miatti köhögés. Szívbetegségben is érdemes kipróbálni. Jó bármilyen seb kezelésére, főleg ha nehezen gyógyuló, gyulladt vagy gennyes, fekélyes sebről van szó. Alkalmazható ekcémánál, gombás fertőzésekre, fehér folyásra.
Teafa illóolaj pattanásokra, pszoriázis kezelésére, bőrfertőzések esetén, ekcémára, rovarcsípés, viszketés esetén, égési, vágott sérülésekre, felhólyagzásra, napozás utáni leégésre, lábgombásodásra. Gombafertőzés esetén (Candida albicans is) esetén ugyancsak hasznos. Csíraölő hatású. Elősegíti a sebgyógyulást, izzaszt.


Ugrás a Főoldalra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése