2013. július 21., vasárnap

Zöld dió szappan 2


Sebek gyógyításában használatos, hámszövet összehúzó, baktérium és gombaölő hatású a zöld dió. A gyógyhatás fokozására E-vitamint is tettem bele.

Meghámoztam a zöld, még éretlen diót, ami még növekedhetett volna, tehát még nem érte el a szokásos maximális méretét. (Mondhatom elég sziszifuszi munka.)
A lehámozott gyümölcshúst aprítóba tettem, majd olajjal együtt egy befőttes üvegben maceráltam.

Eleinte zöld volt, majd lassan bebarnult. Ettől lett a szappannak is szép sötétbarna színe.

A kezemet hámozáskor még a vékony gumikesztyűn keresztül is megszínezte, annyira, hogy citromlével sem jött le a bőrömről.

Tartalmaz még dió levél főzetet, zablisztet és levendula illóolajat.

Zöld dió macerátum
zöld diókopáncs külsőleg és belsőleg egyaránt hatékony a sebek begyógyításában. A törökök a kopáncs főzetét ülőfürdőként is használták, húgyúti megbetegedésekre és női bajokra. Ekcéma vagy túlzott lábizzadás esetén a svédek diókopáncs-főzetes lábfürdőt ajánlanak. Ótvar ellen pedig kopáncsfőzetes hajmosást. A

túlzott, megmagyarázhatatlan lábizzadás hátterében is gyakran gombafertőzés áll, ezért indokolt a svéd ajánlás.
Egy angol ajánlás is a gombafertőzéses bőrbetegség (ringworm) gyógyítására tartja hasznosnak a zöld dióburkot.


Repceolaj: fokozza a bőr káros környezeti hatásokkal és oxidatív stresszel szemben tanúsított ellenállását. Gazdag esszenciális ,- és alfa-linolénsav tartalma magas. Fokozza a bőr nedvességmegtartó képességét. 

Kókuszvaj tulajdonságai: nagyon tápláló, jól védi a bőrt a kiszáradás ellen, gyorsan felszívódik a bőrbe, antibakteriális hatású, megakadályozza kisebb sérülések, vágások, pattanások elfertőződését, beállítja a fejbőr optimális működését, megszünteti a korpaképződést, egészségessé és csillogóvá varázsolja a hajat.

A pálmaolaj jelentősebb mennyiségben tartalmaz E-vitamint.

Napraforgóolaj: könnyen felszívódó, minden bőrtípusra alkalmazható olaj. Magas E-vitamin-tartalma révén különösen előnyös a száraz bőrűek számára. A napraforgóolaj puhává, bársonyossá teszi a bőrt és segít a vizenyők kialakulásának megakadályozásában.

Sheavaj: összetétele sokban hasonlít az emberi bőrt védő természetes emulzió összetételére, vitamintartalma nagyon jó bőrápolóvá teszi, ekcémás bőr tüneteit csökkenti. Szappanokban kemény állagot biztosít és gyorsan felszívódik, hosszantartó hidratáló hatású.

Ricinusolaj: Alkalmas ízületi gyulladás ellen,illetve bőrpuhítóként is kiváló (belsőleg hashajtóként is szokták alkalmazni.) Megszünteti a bőr szárazságát, szabályozza a faggyúmirigy-működést. Hidratálja a bőrt, jó habzást ad a szappannak. 

Az E-vitaminnak kozmetikumokban történő alkalmazása esetében antioxidáns, gyulladáscsökkentő és sejtmegújító hatása van.

Levendula illóolaj - A levendulaolaj a teafa mellett az egyetlen illóolaj, amely óvatosan, mértékkel közvetlenül a bőrre is kenhető. Kisbabáknál, gyerekeknél is biztonságosan használható. Hatásai: vérnyomáscsökkentő, migrénes fejgörcsök ellen, álmatlanság ellen, menstruációs zavarok ellen, bármilyen seb kezelésére, rovarcsípések ellen, ill. a gyulladás és viszketés csökkentésére. Nyugtató, belső feszültségek oldására, elalvási zavaroknál, migrén, fejfájásnál bedörzsölőként a homlokra és a halántékra, enyhíti az izomfájdalmakat, izomgörcsöket, fertőtlenítő hatású: fertőző betegségeknél, hámosító: gyulladt, gennyes, fekélyes, elfertőződött sebek kezelésére, égési sérülések, vágások gyógyítására, pattanásokra, lábgombásodásnál, erősíti az idegrendszert, lecsillapítja az elmét, visszaállítva ezzel a lelki egyensúlyt.

Ugrás a Főoldalra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése