2013. október 23., szerda

Eukaliptusz cédrus szappan

Itt az ősz, jön a tél, és jót fog tenni egy kis eukaliptusz cédrus szappan a bőrnek és légutaknak.

A benne lévő olajok aránya alapján ez a szappan normál és problémás - értem ezalatt a tinik bőrét - bőrre való antibakteriális hatású. Reumás és légúti panaszokra.

Az Eukaliptusz kedvezően hat nyomott hangulatban, figyelem összpontosításhoz, valamint szellemi munkát végzőknél. Szaunázáshoz.
Ép bőrfelületről az olaj fő hatóanyagai gyorsan felszívódnak. Reumás panaszok enyhítésére is javasolt.

Aromalámpában párologtatva kedvezően hat a légycsőhurutra, rekedtség, megfázással kapcsolatos köhögés esetén.
(Az eukaliptusz illóolaj nyomtalanul eltünteti a ruhából a kátrányfoltokat és a golyóstoll tintafoltjait.)

Az aromaterápiás könyvem szerint jól társítható cédrus illóolajjal. Érdekes, hogy a cédrusnál ezt a társítást nem írta viszont a könyv.

A cédrus nyugtató, egyben idegerősítő hatású. Gyulladásgátló és köptető légúti fertőzéseknél. Borogatás és lemosás formájában jó hatású bőrbetegségeknél, csillapítja a gyulladást. Férfi kozmetikumokban gyakran alkalmazzák.

A két fás illathoz társítottam még a fahéj őrleményt, rémelem, hogy érződni fog ez is belőle.

Napraforgóolaj: könnyen felszívódó, minden bőrtípusra alkalmazható olaj. Magas E-vitamin-tartalma révén különösen előnyös a száraz bőrűek számára. A napraforgóolaj puhává, bársonyossá teszi a bőrt és segít a vizenyők kialakulásának megakadályozásában.

Repceolaj: Külsőleg nyugtató hatású a bőrre védi a bőrt a káros környezeti hatásokkal szemben, belsőleg gazdag E-vitaminban, így lassítja a bőr öregedését, ráncosodását, erősíti a bőr nedvességmegtartó képességét.

Oliva olaj: hidratál, sejtépítő, bőrfeszesítő-, fiatalító- megújító hatású, lágyítja és fiatalítja a bőrt.

Shea vaj: összetétele sokban hasonlít az emberi bőrt védő természetes emulzió összetételére, vitamintartalma nagyon jó bőrápolóvá teszi, ekcémás bőr tüneteit csökkenti. Szappanokban kemény állagot biztosít és gyorsan felszívódik, hosszantartó hidratáló hatású.

Kókuszvaj tulajdonságai: nagyon tápláló, jól védi a bőrt a kiszáradás ellen, gyorsan felszívódik a bőrbe, antibakteriális hatású, megakadályozza kisebb sérülések, vágások, pattanások elfertőződését, beállítja a fejbőr optimális működését, megszünteti a korpaképződést, egészségessé és csillogóvá varázsolja a hajat.
A pálmaolaj jelentősebb mennyiségben tartalmaz E-vitamint.

Eukaliptusz illóolaj – vérnyomáscsökkentő, nehezen gyógyuló sebek lemosására (hígítva!), fokozza a vérkeringést: ízületi- és izomfájdalmakra, reuma enyhítésére, segíti a herpesz, bárányhimlő, övsömör, égési sérülések gyógyulását, rovarcsípésekre, láb-, kéz-, körömgombásodásra, szabályozza a bőr zsíranyagcseréjét. Hatásos idegi és fizikai kimerültségben. Köszvény és reuma esetén ugyancsak használható.
Ellenjavallat: Várandósság alatt és csecsemőknél, gyermekeknek 5 éves kor alatt nem szabad használni! Tüdőasztmásoknak és krónikus hörgőpanaszoknál, görcsös légzési problémáknál is ellenjavallt.
Az érzékeny bőrt izgathatja.

A cédrus illóolaj fontosabb hatásaiként antimikrobiális, nyákoldó, köptető, a bőr vérkeringését fokozó, illetve repellens hatások említhetők meg. A cédrus illóolaja masszázs- és fürdőolajok alkotórészeként, inhalálásra és párologtatásra használt keverékekben légúti panaszok, illetve bőrápoló kozmetikai készítmények (pl. narancsbőr, illetve zsíros, szeborreás bőr ápolására szánt készítmények) alkotórészeként hasznosítható. Emellett rovarok távoltartására alkalmas, ún. moszkító ellenes olajkeverékek alkotórészeként is felhasználható.

Macerátumban csalán levél tea: Vértisztító hatásának köszönhetően enyhítheti az allergiás tüneteket, így az ekcémát, szénanáthát, asztmát és a csalánkiütést. Eltünteti a tinédzserek pattanásait, és egyes bőrbetegségek esetén is hatásos (pl. övsömör, ekcéma). Természetes vízhajtóként könnyíthet a premenstruációs tüneteken, mivel csökkenti a szervezet folyadék-visszatartását.
Leveleiben találunk vitaminokat (béta-karotint, C-, B-, és K-vitamint), flavanoidokat, klorofillt, vasat, kalciumot és káliumot.
A szépségápolásban is komoly szerep jut a csalánnak. Összehúzó hatású fiatal levelei arcgőzöléshez használatosak, míg a belőlük készült krém alapos bőrtisztító, a zsíros bőrre pedig különösen jó hatással van. Levelei összeturmixolva üdévé teszik a leheletet. A csalán természetes hatóanyagai serkentik a fejbőr vérellátását, így erősítik a hajhagymákat. Főzetének rendszeres használatával gyorsabban nő a haj, és egészséges, szép fényű lesz.

Zab őrlemény dara méretű a kíméletes radírozó hatáshoz, nem sérti fel a bőrt.
Fahéj őrölve színezéshez.

Ugrás a Főoldalra 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése